La Universitat d'Addis Abeba, una de les més antigues d'Àfrica, ofereix l'únic màster en desenvolupament turístic de tot Etiòpia. Mulugeta Feseha, el seu director, ha estat a Girona amb altres professors del seu departament, convidat per la Facultat de Turisme de la UdG

Ja sap que aquí quan es parla d'Etiòpia la gent només veu fam i misèria?

Ho sé perfectament. No sempre les imatges que es tenen d'un lloc s'avenen amb la realitat. No vull negar que hem tingut sequeres i gana, però qui només tingui això al cap es perdrà moltes coses d'Etiòpia, que té un gran patrimoni.

Què pot oferir Etiòpia a un turista català, a un occidental?

És el bressol de la humanitat. Nou dels onze ancestres més antics del ser humà es van trobar allà, com la famosa Lucy.

Una etíop cèlebre, ben cert.

També som l'origen del cafè i d'altres espècies vegetals. De fet, la paraula cafè té un orígen etíop. A més, som l'únic país africà que mai va ser colonitzat, això vol dir que tenim més de 3.000 anys d'història i cultura vives. Etiòpia és un mosaic de cultures i religions, que segueixen el lema "la diversitat és la bellesa".

I bons preus, suposo.

De promig, un turista gasta 2 eurosper esmorzar, 5 per dinar, 5 per sopar, i 45 per dormir en un hotel gens dolent.

Com afecta el caràcter ser l'únic país africà que no ha sigut colonitzat?

Suposo que en el nostre respecte cap a totes les persones i que creiem en la igualtat de tots els éssers humans. Haver pogut mantenir la nostra identitat i el nostre patrimoni ens fa molt orgullosos i patriotes.

Des de la independència d'Eritrea, Etiòpia ja no té mar: seria un destí més atractiu turísticament?

Bé, la pèrdua del port d'Eritrea poca cosa té a veure amb el que Etiòpia pot oferir al seu interior.

Cal advertir als possibles turistes que el costum etiop és menjar amb la mà, o hi haurà cullera i forquilla per a ells?

He, he. Dono per fet la netedat del turista, així que no hi ha d'haver problema per menjar amb els dits. Per si de cas, ja avisem que s'ha de rentar les mans abans de menjar. Pel tipus de cuina etíop, és molt millor menjar amb els dits. Si algú ho demana se li dóna forquilla i ganivet, però l'experiència diu que els turistes prefereixen menjar amb els dits.

Què s'endurien a Etiòpia de tot el que han vist aquí?

La gran conservació del patrimoni i la bona presentació dels llocs. Crear paquets turístics també és molt interessant.

No li ha fet pena veure una costa tan edificada?

Al contrari, admirem Catalunya per haver sigut capaç de convertir la costa en una oportunitat per atreure turistes.

Vigili, que així acabarà Etiòpia si creix turísticament: tones de ciment als parcs naturals.

No pateixi, en aquest sentit. Hem après de l'experiència d'altres zones desenvolupades, i intentarem no repetir-hi les activitats indesitjables que puguin perjudicar aquest patrimoni que tenim a Etiòpia.