Orella Activa (orellaactiva.org) ha

fet 10 anys aquest 2010 i ja està a punt de celebrar l'11è aniversari: serà el 5 de gener amb el concert de reis a La Mercè. Alícia Martínez, presidenta, fa balanç i parla de com està la música a Girona. S'ignora si hi ha gaires presidentes-roqueres embarassades de sis mesos.

Qui són aquests d'Orella Activa?

Coneguts que teníem certa relació amb el món de la música i vam notar les mancances que hi havia a Girona i a les comarques gironines. Vam decidir anar a les bones i crear una associació. Vist el cas que ens fan, potser hauríem d'haver anat a les males (riu).

Li deixo estirar públicament a qui vulgui les orelles, actives o no.

Als polítics! Fa deu anys que reivindiquem que la música no sigui discriminada, i els polítics són la gent que més d'esquena viu a la música. A la cultura en general, vaja, però sobretot al rock i a la música alternativa, que ni ho entenen com a cultura.

Què xiuxiuejaria a cau d'orella a l'alcalde de Girona?

Que creés un sala de concerts al centre de Girona, amb capacitat mitjana, per a unes 300 persones.

Hi ha prou pùblic per fer-la rendible?

Una sala de concerts incentiva la gent a anar a concerts. Fa uns anys a Girona la gent no anava al teatre, i gràcies a Temporada Alta ara hi va com una cosa ben natural i habitual. És el mateix.

És compatible ser roquera i estar de sis mesos?

(Riallada) De moment ho porto molt bé, i aguantaré el que aguanti.

On podrà anar aquesta nena d'aquí a 18 anys a escoltar música?

No sé si podrà anar a gaires llocs si la cosa segueix com fins ara, dependrà molt de les institucions. Ara bé, la creació em penso que es mantindrà, perquè Girona sempre ha tingut planter. Ara mateix hi ha moltíssimes bandes.

Que no tenen lloc per tocar?

La música a Girona té un gran problema, que es diu veïns. N'hi ha d'intolerants, i un de sol pot perjudicar tot un carrer o un barri. La queixa d'un veí passa sovint per damunt d'actes culturals, o sigui per damunt de centenars de persones. No només a la nit, també a la tarda o al vespre.

I si el que vol és fer música?

Ni a Catalunya ni a Espanya tindrà gaires ajuts. Els músics, quan comencen, hi han de posar ells calers. En canvi a França per exemple, hi ha ajuts, beques, etc.

El rock i els roquers encara fan por, en ple segle XXI?

Sí, i tant. Són aquells peluts incivilitzats que fan soroll. Bé, el rock i tota la música alternativa.

A Indonèsia rapen els punks al zero...

I aquí, a Girona i a Catalunya, també hi ha gent que ho faria, si pogués . Molesten, molesten. No donen bona imatge als polítics. I diuen massa coses a la cara dels que manen.

Acomiadi l'any amb una cançó:

Una que pot resumir un any tan convuls és Uprising de Muse, del disc The Resistence. Uprising vol dir sublevació i transmet molt bé l'esperit dels moviments que s'han aixecat contra un ordre establert que no mola.