Professor de matemàtiques a la Universitat Politècnica de Madrid, Blasco és un enamorat de la màgia i de les matemàtiques, i s'ajuda de la primera per ensenyar la segona. Avui a les cinc de la tarda fa una demostració al Teatre Municipal de Lloret, amb motiu de la fase final del Fem Matemàtiques 2012

Dos i dos sempre són quatre?

En principi sí. Però depèn.

Ni això tenim segur?

En un sistema de numeració en base 3, el que sumen 2+2 s'escriuria així: 11. En els números, com en les lletres i com en tot, tot depèn de les regles del joc.

I els números, com les lletres, amb sang entren?

Ni números ni lletres. La millor forma és per afinitat, de manera entretinguda.

Com amb la màgia. Quina és la relació entre màgia i matemàtiques?

Molt més íntima del que la gent pensa. Moltíssims jocs dels que fan els mags professionals són aplicacions matemàtiques. També hi ha habilitat manual, però a sota hi ha molta matemàtica.

Per exemple?

Aquell joc que tots coneixem: fer tres pilons, assenyalar a quin hi ha la carta triada, tornar fer-los dues vegades, i al final la carta pensada va al centre. No és més que un algoritme.

Hi entén de cartes, de màgia i de matemàtiques: quant ha guanyat al pòquer?

He, he, no hi jugo. Com que conec les lleis de la probabilitat, no jugo quasi ni a la Loteria de Nadal.

Segons Perich, "a Espanya molta gent s'ha enriquit per art de màfia".

Això és una altra màgia dels números, no és la que m'agrada a mi. Fan desaparèixer coses, però amb males arts.

Si les matemàtiques són tan senzilles, per què als que ens governen no els quadren els números?

A la que li quadren els números és a Angela Merkel... i això que és física. Els que ens governen aquí moltes vegades no saben de números.

Bertrand Russell, matemàtic ell, deia que no s'hauria de permetre operar en borsa a qui s'hagues examinat d'economia i de poesia grega.

Jo no he invertit mai en borsa, ni tan sols conec les regles del mercat. Per guanyar-hi diners has de conèixer aquestes regles... i suposo que tenir informació privilegiada.

Es poden utilitzar les matemàtiques com a mètode anticonceptiu?

No ho recomano, perquè les matemàtiques no fallen, però la biologia del cos humà, sí. 28 són sempre 28, però el cos potser es descompta...

Hi ha al món res més maco que ¹?

"Haberlo, haylo" (riu) , inclús entre els números existeix Fi, que marca les proporcions perfectes. Ja Leonardo el va utilitzar per dibuixar el seu famós home de Vitruvi.

Posaria un enigma matemàtic als lectors, per acomiadar-se?

Hi ha cent portes tancades, i passa el vigilant i n'obre una de cada dues. Passa una segona vegada, deixant-ne dues com estan i canviant la tercera. Passa per tercera vegada i en deixa tres com estan i canvia la quarta. I així fins que passa per centèsima vegada, deixant-ne 99 igual i canviant la darrere. Com queden les portes?