Marc Roca (Palamós, 1989) és un jove escultor que disposa de la seva pròpia pàgina web. Res d'estrany fins aquí, fins que no s'observa la qualitat dels seus treballs i, sobretot, fins que no es sap que en Marc és autista. Actualment rep classes a l'Escola Municipal d'Art de Girona, per tal de millorar la seva tècnica

Què estàs fent aquí?

Animals de la selva. Amb les seves famílies, veus? [Mostra diverses escultures d'animals en grup: eriçons, elefants, girafes, balenes, un drac...]

Quin és el que t'agrada més?

Aquest búfal que estic fent [Mentre li col·loca la cornamenta, intervé la seva mare: "tot el que és manual, sempre li ha agradat molt, ja de ben petit feia figures de plastilina"]. Després hi posaré els cabells, que els haig de fer d'un en un.

D'on treus aquests animals que esculpeixes?

D'aquest llibre d'aquí. També vaig fer un cavaller, per Sant Jordi. El tinc a casa. Ah, i per Nadal faig figures de Nadal: pares noel, trineus...

Què fas després amb totes les teves obres?

Exposicions, també vaig a fires [inclús internacionals, ha estat a Bèrgam i a Milà]. I per Sant Jordi vaig fer una parada molt gran. També he fet pingüins i foques . I micos [mentre parla, no deixa de modelar el búfal que té gairebé acabat].

Com ho fas per esculpir aquests animals tan perfectes?

Faig les diferents parts per separat i després les enganxo [Intervé el seu professor d'escultura, Tomàs Font: "modela unes parts sense mirar les que ha fet abans i sempre encaixen bé, és un virtuós de les proporcions, i allò meravellós és que manté tota la frescor"].

Aquí què has après?

El buidatge. Ara estic treballant amb fang [continua parlant enfrascat en el búfal]

Però també deus haver fet servir altres materials, no?

Porexpan. I també cera. I he fos algunes peces de ferro. També he fet persones.

Ah sí? Això s'ha de veure. On les tens?

[La mare acosta dues figures de dona, nues] Són aquestes. És una senyora. És la Sandra.

Això també ho has copiat d'un llibre?

[Somriu] Nooo. [Tomàs Font: "això ho fem amb model. Per en Marc són dos minuts, mentre la classe treballa de cop s'escolta: "Ja està""] Però no totes aquestes senyores són la Sandra, a vegades en vénen d'altres.

Però que t'agrada més esculpir, animals o persones?

Animals (rotund). Després m'agrada jugar-hi.

El professor diu que ho fas bé o no?

Sí, està content de mi [es donen mútuament un cop de palmell a la mà]

I a tu t'agrada venir aquí?

Molt. He conegut molta gent i m'ensenyen a millorar el que faig.

Què més t'agrada fer?

Dibuixar, treballs manuals amb fusta... [Mare: "Li costa parlar, però tret d'això és molt creatiu, i aprèn les coses per si sol"] També m'agrada l'ordinador i Internet [ho diu sense deixar de treballar el búfal].