La Generalitat de Catalunya s'ha marcat l'objectiu d'arribar a l'any 2050 amb el 100% de l'energia que es consumeix que provingui de les renovables. Aconseguir aquest nou model energètic passa per una implantació important de plaques fotovoltaiques en l´àmbit no només de les empreses, sinó també de particulars.

Són molts els avantatges que aporta l'aprofitament d'un recurs energètic gratuït com és el sol, però no només per l'autosuficiència, sinó també per poder assolir un model d'autoconsum compartit. Amb aquest objectiu es va celebrar a la població de Vic la primera edició de la Fira de l'autoconsum elèctric, que va tenir lloc al passat mes d´octubre conjuntament amb la Fira-Congrés de la Fusta Constructiva de Catalunya.

«El nou model energètic passa per una implantació important de plaques fotovoltaiques a les empreses i, també, a les llars, atesa la gran quantitat d'energia del sol que hi ha a Catalunya», explica el gerent de Fires i Mercats de Vic, Bernat Vilarasau.

Tot plegat es visualitza amb habitatges que generin «energia positiva» i que es pugui compartir, a través de reinvertir l'energia a la mateixa xarxa elèctrica, o bé aprofitar-la, per exemple, per a la càrrega del vehicle propi, afegeix Vilarasau.

La primera edició de la Fira de l'autoconsum elèctric celebrada a Vic va obtenir una bona rebuda per part del sector i va generar molt d´interès entre els particulars. Si bé fa uns anys la legislació espanyola va generar «incertesa jurídica» al voltant de les energies renovables en suprimir les bonificacions, en els últims anys els preus de les plaques han baixat «en un 80%», destaca Bernat Vilarasau.

«Ara les primes no hi són, però comprar és viable», afegeix el gerent de Fires i Mercats de Vic.