29 de març de 2019
29.03.2019
Diari de Girona
Tecnologia

Els videojocs violents no provoquen agressivitat en els joves

La investigació més ambiciosa mai abans realitzada sobre la relació entre els videojocs violents i la seva possible incidència en el comportament violent dels adolescents és clara: no hi ha cap correlació

29.03.2019 | 02:37
Els videojocs violents no provoquen agressivitat en els joves

La Universitat d'Oxford té un departament multidisciplinari de ciències socials i informàtica anomenat Oxford Internet Institute. Aquest institut es dedica a estudiar, des de l'any 2001, tot allò relacionat amb la tecnologia, la comunicació i la informació i la seva influència en la societat. No en va, aquest institut pertany a la divisió de Ciències Socials d'aquesta prestigiosa universitat britànica.

L'Oxford Internet Institute va publicar fa unes setmanes un exhaustiu estudi sobre l'efecte dels videojocs violents en els joves. L'estudi, que és el més complet mai realitzat en aquest camp, s'ha centrat en aquells adolescents que dediquen gran part del seu temps a jugar amb videojocs violents -segons la classificació imperant als EUA i Gran Bretanya- i ha buscat la correlació entre l'ús intensiu d'aquests videojocs i el comportament agressiu d'adolescents de 14 i 15 anys.

El professor Andrew Przybylski, director de Recerca de l'Oxford Internet Institute i responsable de l'estudi, partia d'una premissa concreta: «La idea que els videojocs violents porten a agressions en el món real és una creença popular, però no ha estat provat massa bé al llarg del temps». S'havia de provar -o no- si aquesta afirmació era certa.

La primera gran novetat, que diferencia aquest estudi d'altres previs, està en el fet que en aquesta ocasió les dades no només s'han obtingut dels joves objecte de l'estudi. L'equip dirigit pel professor Przybylski va obtenir dades també dels pares i tutors, que van ser els qui van jutjar els nivells d'agressivitat dels adolescents, el seu comportament després de jugar amb aquests videojocs violents.

Les dades es van obtenir a través d'una mostra representativa de joves britànics d'entre 14 i 15 anys, de diferents escales socials i econòmiques, i els seus respectius tutors, totalitzant 2.008 subjectes d'estudi: 1.004 joves i el mateix nombre de progenitors. Els joves van completar en primer lloc un qüestionari sobre l'ús que van fer dels videojocs en l'últim mes. Un cop realitzada aquesta primera part de l'estudi, es va fer el mateix amb els responsables dels joves, però en aquest cas se'ls va preguntar sobre el comportament violent que van tenir després de jugar intensament amb els videojocs, usant el Strengths and Difficulties Questionnaire, un qüestionari àmpliament estès a la Gran Bretanya per determinar el comportament de les persones.

El contingut violent dels videojocs es va determinar a través de la classificació PEGI utilitzada en la Unió Europea i el sistema ESRB usat en EUA, així com per la pròpia classificació -sempre subjectiva- dels mateixos jugadors.

Primer es va realitzar una mostra prèvia a l'obtenció de les dades. D'aquesta manera, els investigadors de l'Oxford Internet Institute van poder realitzar models de comportament en els quals van definir la relació entre jugar regularment amb videojocs violents -realitzat pels adolescents- i el comportament agressiu d'aquests -Jutjat pels pares. Els resultats podien ser: positiu, negatiu, lineal o parabòlic.

El resum de l'estudi és definitiu: no hi ha cap relació entre jugar amb videojocs violents i un comportament agressiu en els adolescents. Molts mites s'han desmuntat amb aquest estudi científic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook