El conseller de Salut, Boi Ruiz, va confirmar ahir a l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, que la Generalitat preveu contractar l'obra del segon CAP de la ciutat en els propers mesos. El projecte, que es va anunciar l'any 2007, era una llarga reivindicació de la ciutat i les necessitats poblacionals van obligar al 2005 a instal·lar uns mòduls prefabricats provisionals a només cent metres d'on està projectat l'equipament. Felip diu que la intenció és que la situació es desencalli properament i que el departament ha previst una partida de 3 milions d'euros per a fer-ho possible.

Figueres va anunciar el passat mes d'agost que CatSalut els havia confirmat que havien reprès el projecte de contrucció d'aquest esperat equipament. La notícia va arribar a l'Ajuntament després que l'alcaldessa en posés en contacte amb el departament amb la voluntat d'estudiar la possibilitat d'utilitzar part de la zona de la sitja del Rally Sud -on estava projectat- per a fer-hi un aparcament dissuasiu. Feia anys que s'havia anunciat però tot va quedar aturat. De fet, la iniciativa anava acompanyada d'un projecte molt més gran. S'hi preveia una inversió de 13 milions i la construcció d'una illa d'equipaments, on es contemplava també un edifici destinat a agrupar des de les oficines d'habitatge passant pel servei d'ocupació de Catalunya i el departament d'Agricultura. En definitiva, una centralització de serveis de l'administració que mai es va acabar executant.

Llargament reivindicat

La ciutat havia reclamat en múltiples ocasions la seva construcció anunciada fa set anys tot recordant que es tractava d'una de les poques ciutats amb més de 20.000 habitats -concretament 45.000- que no disposava d'una segon centre d'atenció primària. A més, Felip també ha insistit moltes vegades en què en aquesta zona de la ciutat hi ha necessitats important que "s'han d'atendre".

L'exalcalde i ara conseller de Territori, Santi Vila, fins i tot va arribar a proposar que fos Figueres qui n'assumís la construcció a canvi que la gestió la fes la Fundació Salut Empordà, que també es fa càrrec de l'Hospital de Figueres o el CAP de l'Escala. De fet, fa tres anys, Vila va anunciar que per desencallar la situació s'havia aconseguit "aïllar" el macroprojecte d'instal·lacions del CAP. Aquell mateix any també es va retirar l'amiant que quedava en aquest antic edifici.

No se n'havien tingut més notícies fins que aquest estiu van comunicar a l'alcaldessa que s'havia reprès. Segons Felip, la seva redacció es va acabar abans de Nadal i ara la intenció del departament és poder-ho tirar endavant definitivament. "El conseller m'ha confirmat una situació que feia temps que perseguíem i és que faran properament l'adjudicació de l'obra", assegura. "Esperem que això sigui ràpid tot i que cal tenir en compte que primer s'ha de fer l'aprovació del pressupost de la Generalitat i fer els tràmits per contractar l'obra però hi ha previstos tres milions per fer-ho possible aquest 2014", afegeix Felip.