L'assemblea de Comerç Figueres ha acordat que pactarà amb l'Ajuntament de Figueres cap calendari mínim d'obertura dels establiments els diumenges i festius. La decisió es va prendre dijous passat en el marc d'aquesta trobada -on van assistir una vintena de comerciants amb uns 50 vots delegats- però encara no s'ha comunicat formalment al Govern municipal. La previsió és fer-ho en el marc de les trobades que cada quinze dies es fan amb l'àrea de Promoció Econòmica. De fet, aquest cap de setmana el regidor de l'àrea, Manel Toro, assegurava a aquest diari que seguien treballant amb l'entitat per aconseguir acordar aquest pla que vol fomentar l'excepcionalitat turística que la ciutat ostenta des de 2012.

"Vam tractar aquest aspecte com un punt de l'ordre de dia perquè crèiem que era una proposta que s'havia de consensuar amb els associats", assegura el gerent de l'ens, Carles Tubert. D'acord amb els assistents es va optar per no pactar cap pla de mínims. Tubert insisteix que aquesta decisió no implica que no es vegi viable obrir els diumenges. De fet, diu, hi ha comerciants que hi estan d'acord i d'altres que no com també n'hi ha que obren els diumenges i "nosaltres els representem a tots". Però la decisió implicarà que l'Ajuntament no pugui aconseguir consens en aquest nou intent per impulsar que almenys durant una desena de festius es fessin múltiples actes i la majoria de les botigues obrissin. La decisió encara no s'ha comunicat formalment a l'equip de Govern. Està previst que es faci la setmana vinent en el marc de les reunions que es mantenen.

Segurament per això, Toro va assegurar aquest cap de setmana que seguien treballant per poder arribar a un acord i que s'havien establert com a dies extra per obrir a tota la ciutat l'u de maig i el 14 de desembre. Les fonts consultades, però, asseguren que tampoc en aquest acord hi hauria consens per obrir la majoria dels establiments sinó que es va optar per aquests dies perquè se'n podien escollir dos més per llei.

Des que es va posar en marxa l'excepcionalitat turística han estat molt pocs els establiments que hi han participat. De fet, la majoria dels que ho han fet són franquícies i el petit comerç de la ciutat, de caire familiar, s'hi ha resistit assegurant en múltiples ocasions que no ho veia viable ni fàcil de conciliar amb les seves estructures de funcionament. De fet, dels més de 300 establiments que hi ha a la ciutat només un 10% han obert al llarg d'aquest temps. I això en els punts més àlgids perquè hi ha hagut diumenges i festius en què només han aixecat persiana tres o quatre botigues.