L'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, ha assegurat que està estudiant la possibilitat d'obrir expedient sancionador als dos policies locals que encara pertanyen al cos i que van compartir missatges racistes i vexatoris en un grup privat de WhatsApp. Figueras, que ha fet aquest anunci durant el ple extraordinari celebrat aquest dimecres per tractar la polèmica, ha afegit que el passat dos d'abril el consistori va presentar una denúncia per esbrinar "qui hi ha al darrera" dels correus enviats anònimament. L'alcalde ha assegurat que "sent llàstima" dels agents implicats i ha defensat que l'equip de govern "està fent el que ha de fer" per "netejar la imatge" de la policia local.

La no renovació de la comissió de serveis del cap de la Policia Municipal de Cadaqués, Oscar Soler, no ha posat el punt i final a la polèmica generada per la filtració d'una sèrie de missatges amb contingut racista i vexatori que membres del cos policial havien compartit en un grup privat de WhastsApp. De fet, l'alcalde del municipi, Joan Figueras, ha reconegut que els correus anònims" continuen arribant" i que l'equip de govern està estudiant diverses fórmules per "netejar la imatge de la policia" i passar full de la polèmica.

En un ple extraordinari sol·licitat per ERC, el grup municipal a l'oposició, celebrat aquest dimecres al migdia, l'alcalde de Cadaqués ha assegurat que l'equip de govern "està fent el que ha de fer" per arribar al fons de la qüestió. Així, ha recordat que la primera acció que van prendre va ser "anar a dalt de tot" no renovant la comissió de serveis del cap de la policia municipal, Oscar Soler, per entendre que com a màxim responsable del cos no hauria d'haver permès ni participat en el grup encara que tingués caràcter privat.

Figueres també ha anunciat que la setmana passada, concretament el dos d'abril, van presentar una denúncia davant els Mossos d'Esquadra contra l'autor de les filtracions per un delicte de revelació de secrets. En aquest sentit, Figueres ha afegit que amb aquesta denúnia volen saber qui va filtrar les converses, com les va aconseguir i amb quin objectiu les va fer públiques. L'alcalde ha assegurat que saben de quin telèfon van sortir les converses, però que això no vol dir que el seu propietari en sigui el responsable. Ara, ha afegit, els mossos hauran d'esbrinar a quin telèfon es van enviar les converses i amb quin ordinador es van enviar els correus que periòdicament s'han anat escampant pel municipi. "A banda de netejar la imatge del cos, amb aquesta denúncia també es vol netejar la imatge d'un agent que fins que la justícia no digui el contrari és innocent", ha assegurat.

L'equip municipal també està estudiant obrir un expedient sancionador als dos agents que van compartir missatges i que encara formen part del cos policial. Figueres ha afegit que de moment han obert diligències a l'espera que un assessor jurídic extern al consistori els garanteixi que l'expedient té oportunitats de prosperar en cas de judici. I és que Figueres ha recordat que les proves de què disposen es van aconseguir il·lícitament, i que molts jutges no les acceptarien tot i que els seus responsables n'hagin reconegut ser els autors.

A l'espera de les investigacions dels mossos i de la possiblitat d'obrir expedients sancionadors, Joan Figueras no ha dubtat en assenyalar que els agents implicats en aquesta polèmica li fan "llàstima" i que davant la gravetat dels fets, la confiança vers ells no és la d'abans. És per això, ha afegit, que "si es presenta l'oportunitat", com per exemple el moment en que s'hagi de renovar el contracte d'aquests agents, no "desaprofitaran l'oportunitat" de buscar-los un relleu.

Pel que fa al futur del cos, Joan Figueres ha assegurat que ja han començat a buscar un nou cap de la policia local, però que a dia d'avui encara no saben si optaran per una nova comissió de serveis o per una fórmula alternativa. En aquest sentit, ha afegit que "està raonablement satisfet" de la feina feta per la policia local sota la direcció d'Oscar Soler, però que cal estudiar com fer compatible una policia administrativa amb una de més proximitat.