El nou auditori dels Caputxins està a punt. O gairebé. De fet, només li falten els darrers retocs i instal·lar-hi el mobiliari: cadires i les grades retràctils que hi permetran fer actuacions de diferents formats. Han calgut gairebé set anys des que es va fer el projecte i quatre més d'obres però la previsió és que l'antic convent comenci a programar al març vinent. L'Ajuntament espera començar de forma imminent la tramitació dels dos accessos que s'han de fer: a est i oest. Davant la possibilitat que això s'allargui, però, hi instal·laran una rampa provisional per permetre'n l'obertura. També licitaran properament la següent fase, que es podrà compaginar amb la programació a la nau principal. L'estalvi d'uns 900.000 euros en les actuacions realitzades fins ara permetrà fer una connexió entre aquesta part i les oficines del pla de Barris així com la rehabilitació de l'antic Claustre.

L'edifici, datat de finals del segle XVIII, ha tingut al llarg de la seva història múltiples usos si bé el de Convent va ser molt curta. Per evitar el seu deteriorament, l'Ajuntament va idear aquest projecte (aleshores durant la coalició de Govern CiU, PSC i ICV) que va rebre l'1% Cultural de l'Estat i que ha suposat el finançament de gairebé el 54% de l'obra. La resta ha anat a càrrec de les arques municipals que, a la seva vegada, han buscat subvencions. En total, s'hi han invertit gairebé 3 milions d'euros, tot i que n'hi havia pressupostats uns 3,8 i tindrà capacitat per a uns 200 espectadors -malgrat que, inicialment, s'havia parlat d'uns 300-. I tot plegat s'ha hagut de fer per fases, en "funció de la disponibilitat pressupostària" i davant de la complexitat de la intervenció.

En el primer tram, es va exe?cutar la consolidació estructural de l'edifici juntament amb un seguiment arqueològic que va permetre localitzar una antigues pintures així com tombes i altres restes que s'exposaran al mateix edifici. Pel què fa a les pintures, una part s'ha pogut mantenir a l'escenari i la resta, es poden veure a l'entrada, una mena de vestíbul on els espectadors accediran abans d'accedir als seus seients.

A la segona fase, es va abordar l'interior de l'edifici amb totes les instal·lacions, banys, els vestuaris pels artistes o la petxina acústica de l'escenari. Un escenari "flexible" que permetrà donar-li diverses posicions i, alhora, desmuntar-lo per convertir-lo també en un teatre. Per tot això, l'Ajuntament ha comptat amb l'assessorament d'experts en acústica com Higini Arau, reconegut a Catalunya i Europa pels seus coneixements en aquest àmbit. Així, a la nau principal només li falten les cadires de la part superior i les grades retràctils, que estan en procés de contractació. Si no s'arribés a temps al març, es preveu utilitzar la planta principal amb cadires mòbils.

Els accessos, en tràmit

També queden pendents els accessos tant de l'entrada principal com de la banda del darrere, que ha de connectar també amb el Rec Arnau. L'equip de Govern de CiU ha començat la tramitació -de moment, de l'accés oest, que s'aprovarà inicialment la setmana vinent- però ja ha anunciat que hi adequarà un accés provisional per poder-lo obrir el més aviat possible. El projecte final, però, preveu una rampa des d'un dels laterals i un petit espai de passeig amb uns bancs.

Connectar tot l'edifici

Paral·lelament, es restaurarà l'antic Claustre per fer-hi concerts a ?l'aire lliure i es farà la connexió a través d'una escala amb la resta de l'edifici on hi ha les oficines del Pla de Barris i altres aules de tallers. La intenció és completar la rehabilitació d'aquest gran edifici que, amb el pas dels anys, havia quedat incomunicat. De fet, es planteja poder utilitzar les dues parts de forma independent com també es vol fer amb la cripta que hi ha sota la nau principal i que serà visitable. De moment, el projecte està aprovat definitivament i s'espera posar-lo a licitació de forma imminent. Aquesta nova intervenció es vol compatibilitzar amb l'obertura de l'auditori "fent audicions de nit i obres durant el dia".

L'Ajuntament compta amb els diners: uns 900.000 euros que, asseguren, han sobrat de les obres executades fins ara "fruit de la bona gestió econòmica". "La idea és acabar tenint un gran equipament de ciutat havent rehabilitat un patrimoni històric molt important", insisteixen des de l'equip de Govern.