05 de febrer de 2015
05.02.2015

Els pagesos del parc dels Aiguamolls volen més presència als òrgans gestors

Defensen que
s'haurien de tractar
temes d'interès com la salinització dels aqüífers

05.02.2015 | 00:00
Els tècnics al darrer cens d´aus aquàtiques.

L'Associació de Pagesos i Cortals de Castelló d'Empúries demana més presència als òrgans rectors i de participació del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i que es tractin temes que es consideren d'alt interès com la salinització dels aqüífers i la neteja de recs i rius. El sector, que s'ha sentit atacat per les veus crítiques a la gestió del parc, considera que quan es valora l'impacte del parc sobre l'economia no només s'ha de valorar el sector turístic sinó també els valors agroeconòmics.
Davant les crítiques a la gestió del Parc Natural, la recollida de signatures a través de la xarxa Change.org, o la defensa de la Generalitat, el sector ha volgut posar de manifest que ells també estan al territori i que no se'ls ha consultat. S'ha posat sobre la taula temes com un suposat excés de pastura, segons alguns crítics, o de batudes. Posen de manifest que la pastura de vaques, per exemple, "és una activitat agrícola tradicional lligada al medi sense la qual no es pot entendre el paisatge de closes i aiguamolls que configuren l'essència i els valors del parc".
Reiteren que els ramaders adopten les pràctiques i mesures que des de l'administració s'estableixen.
Pel que fa a les batudes a senglars o daines, recorden els efectes negatius per espècies protegides o accidents. Pel que fa a l'agricultura, volen que "continuï formant part de la idiosincràcia del Parc" i que contribueixi a preservar-ne els valors ambientals, culturals, paisatgístics i econòmics. Els pagesos esperen tenir més presència als organs de participació perquè es tractin els temes d'interès.
Aquesta setmana s'ha celebrat la Junta de Protecció on s'esperava debatre les darreres crítiques a la gestió però que finalment el conseller, Josep Maria Pelegrí, va centrar la trobada presentant el pla estratègic per als parcs naturals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema