Un jurat popular format per sis dones i tres homes és l'encarregat de jutjar l'acusat de matar un home per una discussió de trànsit a Figueres el 4 d'agost del 2010. El judici contra Baltasar Sánchez Rey va començar ahir a l'Audiència Provincial de Girona. L'acusat s'enfronta a 20 anys de presó per assassinat. El fiscal i l'acusació particular creuen que, quan va engegar la camioneta i va accelerar, sabia que davant de la roda hi havia el cap de la víctima i, per tant, que era "molt probable" que el matés. La defensa, en canvi, admet que Sánchez va actuar de forma "temerària" però al·lega que va ser un accident de trànsit. L'acusat havia de declarar a la tarda però, a petició del seu advocat, ho farà al final del judici.

El fiscal i l'acusació popular creuen que, fa més de quatre anys, una discussió de trànsit a l'alçada del polígon de Vilatenim va acabar en assassinat. La defensa argumenta, per contra, que els dos homes es van barallar i que un dels dos va acabar mort per accident.

Després de la tria del jurat popular, va arrencar el judici amb la fase d'al·legacions. Per a la tarda hi havia prevista la declaració de l'acusat però, a petició del seu advocat, la presidenta del tribunal va donar el vistiplau perquè declari últim. El lletrat Carles Monguilod al·lega que així la declaració serà "més clarificadora" perquè l'acusat haurà escoltat totes les proves que hi ha contra ell i podrà rebatre-les. El fiscal Víctor Pillado i el lletrat de l'acusació particular, Francesc Xavier Pérez, s'hi van oposar perquè consideren que només servirà perquè Sánchez Rey "acobli" la seva versió exculpatòria.

Les acusacions creuen que Baltasar Sánchez Rey va atropellar la víctima amb intenció de matar-lo o sabent perfectament que passant-li per sobre el cap amb la camioneta podia acabar amb la seva vida. Segons les acusacions, diversos testimonis i pèrits que declararan al llarg del judici exposaran que l'acusat va colpejar la víctima amb un objecte al cap i que, com a resultat de l'agressió, va caure a terra, sota la camioneta. Aleshores, Sánchez Rey va pujar al vehicle, va engegar el motor, va accelerar i li va passar per sobre. "Sabia on estava la víctima i sabia que el mataria", va afirmar el fiscal.

No el veia des de dalt

La defensa, en canvi, sosté que es va tractar d'un atropellament involuntari. El lletrat Carles Monguilod va exposar als nou membres del jurat que aquell dia, acusat i víctima van començar a discutir per una infracció de trànsit. Aleshores, els dos van aturar els vehicles i es van enredar en una baralla, que va acabar arribant a les mans. "La víctima va ser qui va intentar colpejar l'ara acusat amb una carraca de ferro", va afirmat Monguilod.

En el marc d'aquesta baralla, Sánchez Rey va agafar també un objecte contundent i va colpejar la víctima, que va caure desplomat a terra. "Va ser molt ràpid, no va tenir temps d'adonar-se on havia quedat estès", va argumentar la defensa, que relata com després l'acusat va pujar a la camioneta i va engegar sense veure que el cap de la víctima havia quedat just davant la roda.

Monguilod admet que Sánchez Rey va actuar de forma "temerària" o "negligent" però descarta que fos un assassinat indicant que l'acusat fins i tot es va plantejar la idea d'entregar-se, però finalment no ho va fer. Apunta que temia que no el creguessin, sobretot perquè és d'ètnia gitana i feia un any que acabava de sortir de la presó. La defensa demana per al seu client 4 anys de presó per homicidi imprudent.