Les esperades obres de reforma d'El Bulli de Roses per convertir-lo en el nou Bullifoundation ja són visibles, tot i que només a la part interior de l'edifici perquè la forta tramuntana va impedir ahir col·locar les tanques per delimitar l'espai. S'estan retirant runes d'antigues obres dels mòduls més antics de l'edificació que han d'anar a terra. Es tracta de l'ampliació autoritzada que representarà un 20% més del que hi ha actualment, el que permet la llei del Parc Natural de Cap de Creus.

El mateix Ferran Adrià anunciava dimarts que aquesta setmana començaven els treballs de reforma. La data del 4 de març era la prevista, tot i que tenen autorització des de fa temps.

El que és visible són uns incipients treballs a l'interior de la finca. Segons Lluís Biosca, que havia estat cap de sala d'El Bulli i ara mà dreta del cuiner, s'ha començat "a un ritme molt tranquil". La major part del dia d'ahir no s'hi va veure ningú treballant. Al matí un operari retirava runa acumulada a l'exterior d'un mòdul i restes d'antigues obres en una sala interior, un antic menjador del restaurant i una àrea que es destinava a magatzem. El proper pas serà enderrocar aquests dos mòduls i impermeabilitzar tota la superfície. Biosca ha explicat que l'enderroc dels dos mòduls encara s'endarrerirà uns dies perquè no s'ha contractat l'empresa que ho ha de fer. "Estem en una fase molt incipient de tot el procés de construcció i no tenim cap pressa". Un cop enderrocada la part de l'edifici més antiga es començarà a treballar a les parts més noves i en la restauració de la casa de Marketta Schilling, la fundadora original d'El Bulli l'any 1961, i actualment propietat de Ferran Adrià. Aquesta casa, catalogada com a masia, serà remodelada en el seu conjunt respectant la seva estructura actual i s'habilitarà com a residència de Ferran Adrià.

Lluís Biosca espera que les ?obres finalitzin en un termini màxim de 14 mesos i, a partir d'aquí, estudiar la possibilitat d'afrontar la segona fase.

La llicència municipal té en compte una ampliació de sostre de 218,8 metres quadrats, repartits entre l'edifici del Worksharing (133 metres quatdrats) i el Brainstorming (85 metres quadrats). Es preveu demolició d'uns despatxos, reconstrucció del magatzem, rehabilitació d'algunes terrasses, creació d'un nou tram de tanca perimetral, lleuger desplaçament d'un pal elèctric que es troba actualment situat a la zona prevista per un dels edificis nous. També hi haurà una tala d'eucaliptus, que és una espècie al·lòctona, i es revegetarà l'espai amb espècies autòctones.

La segona fase, pendent

Una vegada acabats els treballs es disposarà de 1.311,92 metres quadrats. La totalitat del projecte, però, comportaria arribar als 4.383 metres, bona part dels quals soterrats. La segona fase necessita una llei a mida que el Govern ja ha tramitat i que el mateix Ferran Adrià ha aturat per buscar el màxim consens amb el territori, especialment amb els grups ecologistes.