35 expositors d´arreu de Catalunya han confirmat la seva participació i esperen revalidar l´èxit de les passades edicions. Enguany, el numero d´embarcacions inscrites es troba al voltant de les 450 unitats i la gamma de producte a la venda va des de la petita embarcació de fibra fins a la motora de 21 metres d´eslora. Embarcacions per a tots els pressupostos i amb àmplia varietat de models, catalanes, pesca-passeig, velers, pneumàtiques i jet ski.

Encara que la Fira d´Empuriabrava es una Fira d´embarcacions usades, tal com el seu nom indica, també s´hi poden trobar veritables ocasions. Des de ja fa uns anys cada empresa nàutica està autoritzada a portar una única embarcació "Milla Zero". Aquestes son embarcacions que els concessionaris nàutics poden haver matriculat provisionalment per poder fer demostracions als seus clients i que malgrat que portar poques hores de navegació no es poden considerar noves i s´ofereixen a preus molt interessants.

Tot i així, també es poden trobar a la Fira, sota el nom de Milla Zero, embarcacions que són completament noves i que es posen a la venda amb aquesta denominació per poderles oferir com una oferta especial de Fira. A banda de les empreses que es dediquen a la venda d´embarcacions, també hi seran presents altres professionals relacionats amb el món nàutic: efectes navals, roba, vinil, i recuperació d´embarcacions en desús Serà dissabte 28 de març a les 12 del migdia quan les autoritats, amb l´acte del tall de cinta, donaran el tret de sortida a aquesta edició i durant 8 dies, de 10 del matí a 7 de la tarda, sense interrupció, els interessats en poder adquirir una embarcació trobaran a la seva disposició una llarga llista on escollir.

La Fira del Vaixell d´Empuriabrava va organitzar-se per primera vegada a la dècada dels vuitanta quan un grup de professionals nàutics van considerar que el volum d´embarcacions de segona mà que tenien als seus negocis feia plantejar una manera diferent de poder treure producte al mercat de forma ràpida i diferent. La Fira d´Empuriabrava és ja un referent nàutic en l'àmbit espanyol i són molts els interessats que es desplacen fins a la Marina per tal d´adquirir una de les més de 450 embarcacions exposades. Val a dir que des de fa un temps, el context econòmic en el que ens trobem, ha reduït la compra d´embarcació nova i això és un factor determinant pel mercat d´ocasió, ja que la majoria de les vegades els concessionaris es quedaven el vaixell usat del client en el moment de l´adquisició de la seva nova embarcació.

Actualment , les vendes de vaixell nou han baixat i hi ha menys quantitat d´embarcació usada als concessionaris, fet propicia que el client de vaixell usat faci desplaçaments importants per poder trobar determinat tipus d´embarcació que d´altra manera no poden localitzar. L´accés als visitants és gratuït i per aquesta raó es fa difícil saber el public que visita el recinte cada any. L´any 2014 l´àrea de promoció econòmica de l´Ajuntament de Castelló d´Empúries va realitzar un estudi i va arribar a comptabilitzar fins a 12000 persones, de diferents nacionalitats, potencialment interessades en la Fira del Vaixell.

El públic visitant està dividit entre els clients de casa nostra i el públic francès, per la seva proximitat a les nostres contrades. Com a complement de la Fira, i com ja és tradició, l´Escola Nàutico Pesquera de la Generalitat de Catalunya organitza, amb la col·laboració de l´Ajuntament de Castelló d´Empúries una convocatòria als exàmens de Patró d´Embarcació d´Esbarjo i Patró Bàsic. La data dels exàmens, per tots aquells que s´hagin inscrit prèviament, és el pròxim 1 d´Abril al centre Empren, al sector Alberes de la Marina d´Empuriabrava.

En l´edició d´enguany hi haurà una novetat important que és la convocatòria d´un concurs de dibuix per crear el cartell de la Fira del Vaixell 2016. L´organització de la Fira, amb el suport del Centre Emprèn de l´Ajuntament de Castelló d´Empúries convoca el primer concurs de Cartells de la Fira del Vaixell d´Ocasió. L´obra guanyadora serà la imatge de la Fira del Vaixell 2016 La convocatòria quedarà oberta el dia de la inauguració de la Fira i s´atorgarà un premi amb una important dotació econòmica. Durant els pròxims dies es publicaran al web de la Fira i al del Centre Emprèn les bases del concurs que és adreçat a tot el públic en general La foto que llueix de fons el cartell de la XXVII Fira del Vaixell és la que va sortir escollida del concurs de Instagram que es va celebrar durant l´estiu passat amb motiu de les Festes del Carme.