08 de juny de 2015
08.06.2015

Trien el jurat del judici per l'assassinat d'un home que volia robar marihuana

El fiscal demana 19 anys de presó, l'acusació particular 25 i la defensa al·lega que va ser un accident

08.06.2015 | 14:26
Trien el jurat del judici per l'assassinat d'un home que volia robar marihuana

El judici contra l'acusat d'assassinar a trets un home que li volia robar marihuana a Vila-sacra el 2 d'octubre del 2013 ha començat aquest dilluns a l'Audiència de Girona amb la tria del jurat popular. El fiscal demana 19 anys de presó i acusa Francisco Javier Molina d'assassinat per traïdoria perquè sosté que va anar "a caçar" la víctima quan li va disparar tres trets, dos a boca de canó. L'acusació particular sol·licita 25 anys i li aplica un agreujant d'aprofitament de lloc, per actuar amb la impunitat que li oferia una zona aïllada. La defensa assegura que va ser un accident i demana 4 anys. També sosté que després del crim va embolicar el cos amb plàstics i el va llançar al riu Muga "per por".

Des d'aquest dilluns, Francisco Javier Molina s'asseu a la banqueta dels acusats de la secció quarta de l'Audiència de Girona. Aquest matí han triat els nou membres del jurat popular (més els dos suplent) que s'encarregaran d'emetre el veredicte. El judici ha començat amb les al·legacions durant les quals el fiscal, l'acusació particular i la defensa han exposat la seva tesi al jurat. L'acusat no declararà aquesta tarda, a petició de la defensa, sinó que ho farà al final de tot.

El fiscal, Enrique Barata, considera que l'acusat, Francisco Javier Molina, va assassinar la víctima a trets després de sorprendre'l robant-li marihuana. Li va disparar tres vegades, dos dels trets a boca de canó. "Estem parlant d'un caçador i la seva presa, el que passa és que la seva presa era un ésser humà, un noi que el que feia era agafar-li unes fulles de marihuana", ha exposat el fiscal.

Segons l'acusació pública, Molina, que actualment té 60 anys, cultivava i vigilava permanentment unes plantes de marihuana que tenia en aquest camp de Vila-sacra. De fet, ja l'havien condemnat abans per cultivar marihuana. Durant la vigilància, anava armat amb una escopeta repetidora de caça carregada amb cartutxos de munició prohibida, tipus perdigó. El fiscal sosté que Molina era "conscient de la gran potència mortal" de l'arma que duia.

Entre la una i les dues del migdia del 2 d'octubre del 2013, l'acusat va "sorprendre la víctima agafant algunes branques" i, quan va veure que fugia corrent, el va apuntar amb l'arma i va disparar tres cops. "Va anar a per ell", indica Barata. El fiscal apunta que amb el primer tret el "va abatre" perquè els perdigons li van trencar el fèmur. "Va provocar que la víctima caigués a terra impedida per córrer", exposa el fiscal.

"El va rematar com a un animal"

Segons el fiscal, l'acusat va caminar cap a la víctima i, quan estava a una distància d'entre tres i cinc metres, el va disparar "directament al pit", a l'alçada del cor. "Per assegurar el resultat letal", continua el fiscal, se li va apropar més i el va rematar amb un tercer tret al cap, que li va travessar el crani. L'acusació apunta que quan Molina va disparar per tercera vegada va actuar amb total "menyspreu" cap a la vida de la víctima.

L'acusació creu que Francisco Javier Molina es va aprofitar de la total incapacitat de defensa de la víctima, de la capacitat letal de l'arma i de la impunitat que li proporcionava disparar en una camp aïllat, de difícil accés i visibilitat situat als afores de Vila-Sacra.

Després de cometre el crim, va embolicar la víctima amb plàstics, el va lligar amb cordes, el va pujar al seu vehicle i va conduir fins al riu Muga, a Castelló d'Empúries, on va llançar i enfonsar el cadàver. El van trobar tres dies després que la família de la víctima denunciés que el jove havia desaparegut.

El fiscal acusa Molina d'un delicte d'assassinat i demana que el condemnin a 19 anys de presó. En matèria de responsabilitat civil, demana que indemnitzi la família de la víctima amb 400.000 euros (200.000 per als pares i 50.000 per a cadascun dels quatre germans).

L'acusació particular, encapçalada pel lletrat Joan Ramon Puig, eleva la petició a 25 anys de presó perquè considera que li han d'aplicar un agreujant d'aprofitament de lloc perquè va actuar sabent que estar en un lloc aïllat li donava impunitat. "Es va aprofitar de la impunitat que li donava la zona de camp aïllada, solitària i de la dificultat de rebre ajuda que li suposava a la víctima", exposa el lletrat.

Per instint i sense apuntar

El relat de la defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, difereix de del fiscal. segons recull el seu escrit de conclusions provisionals, aquell migdia Francisco Javier Molina va enxampar la víctima mentre li robava plantes de marihuana a l'hort.

"En veure's sorprès i en ser increpat pel propietari de les plantes, la víctima el va amenaçar amb el ganivet que duia per tallar la marihuana", exposa la defensa que justifica així que Molina agafés l'escopeta de caça que duia i efectués un tret "amb ànim intimidatori" i "sense apuntar".

Després d'aquest primer tret, va sortir corrent darrere l'intrús que, indica la defensa, fugia cap a una zona boscosa. "Se'l va trobar de sobte i continuava esgrimint encara el ganivet", exposa Monguilod. Aleshores, "espantat, sorprès, sense tenir temps de pensar res i de maner instintiva, Francisco Javier Molina es va aturar bruscament i, mentre trontollava i queia cap enrere, va efectuar dos trets sense intenció de matar ningú".

Segons la defensa, el trets "desafortunadament" van impactar en el cos de la víctima i li van causar la mort de manera immediata. "Sobrepassat per la situació i molt espantat, va pensar en fer desaparèixer el cos de la víctima", indica el lletrat que conclou que temps després, quan va reflexionar, es va presentar voluntàriament a la comissaria dels Mossos d'Esquadra per entregar-se i confessar.

La defensa considera que es tracta d'un homicidi per imprudència greu i demana una pena de 4 anys de presó i està d'acord amb la indemnització que sol·licita el fiscal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook