El món de la gastronomia, del sector del turisme i empresarial, molt d'ells amics de Juli Soler, van reaccionar a la seva mort destacant la genialitat d'una persona que es va mantenir a segona línia però que es considera que va ser clau per convertir El Bulli, el petit restaurant de cala Montjoi a Roses, en un referent mundial. Sempre disposat a col·laborar i apassionat del Rolling Stones va treballar fins al darrer moment pel món de la gastronomia. Amable i proper va col·laborar en ajudar a difondre projectes i iniciatives de les comarques gironines. Fa tres setmanes des de Roses es feia un reconeixement a la seva trajectòria. Diferents veus demanen que es garanteixi que el seu nom aparegui destacat a la història de la gastronomia.

Ferran Adrià · Cuiner i propietari d'El Bulli«És un personatge històric en la gastronomia, a nivells que no us imagineu»

«Aquest matí quan m'he aixecat he estat pensant, vinc, no vinc, me'n vaig a Barcelona». Ho deia el xef Ferran Adrià des de la reunió del Consell Assessor Internacional del Basquet Culinary Center que se celebrava a Sant Sebastià i on es va guardar un minut de silenci pel desparegut cuiner. Però «a en Juli li hauria encantat ser avui a la graduació i, sobretot, el treball tan meravellós que ha fet tot l'equip». Perquè «era un apassionat, a tots ens va ensenyar a tenir passió per la gastronomia». Com coincideixen els que ahir van recordar Soler, era «un personatge històric a la gastronomia». «Jo vaig tenir la sort que em va suportar 34 anys, vaig aprendre molt d'ell, vam ser parella 34 anys, són molts anys». Per això va dir que «hem de treballar en la gastronomia per ell, perquè aquest sector es mereix moltes coses per persones com ell». Ferran Adrià va assegurar que «la primera missió» d'El Bulli Foundation és «cuidar de la seva família, la Marta, la Rita, en Panxo, que són el relleu» perquè s'ho mereix i perquè «el Bulli era més que una família, tots seguirem fent-la».

Josep Roca · Sommelier Celler de Can Roca«Va ser un personatge que va revolucionar les emocions a la sala i va fer del restaurant El Bulli, una icona al món»

Un dels germans Roca, Josep Roca, va manifestar que «per nosaltres, la sensació és de ser molt propers a ells, sentir-nos part de la seva família». Qualifica Juli Soler de persona «dinàmica, extrovertida, sorprenent, sempre amb la genialitat» que va portar això a la seva feina fent que la sala «fos menys rígida i que ens va donar lliçons de com tractar la gent».

Com tots els companys de professió, Roca en destaca el paper a El Bulli. Per a Roca, és «una de les persones més transcendents en la gastronomia, en tot cas un personatge que va revolucionar les emocions a la sala i que va fer del restaurant El Bulli una icona al món». «Un visionari, un geni de la sala, un fan dels Rolling Stones un boig de la família d'El Bulli», assegurava Roca.

Mateu Casañas · Excap de cuina d'el bulli i un dels responsables del restaurant compartir i el disfrutar«Una persona única que sempre va transmetre la positivitat que tanta falta fa a l'hora de treballar»

El cuiner Mateu Casañas va entrar per primer cop a El Bulli el 1997. L'unia a Soler el seu pas pel restaurant i l'amistat entre les seves famílies. Remarca que «en Juli va ser la persona que va fitxar en Ferran Adrià, que va creure en ell i, per tant, el mèrit inicial és seu». Per Casañas, que ha format part de la història del reconegut restaurant, «la història d'El Bulli tots la coneixem com un tàndem i ell va ser una figura indiscutible». «Si ens hem de quedar amb alguna cosa és amb el personatge únic que ha marcat un abans i un després en el món de la gastronomia».

Paco Pérez · Cuiner del restaurant miramar de llançà«Un geni proper que va saber portar aquella calidesa i humanitat a la sala del millor restaurant del món »

Paco Pérez s'unia als elogis per la tasca de Juli Soler i lamentava que «desgraciadament ens deixa una gran persona, d'una gran qualitat humana i enorme senzillesa».

Magda Casamitjana · Exalcaldessa de roses i presidenta de mes«Va saber fer del petit Bulli a cala Montjoi, un restaurant que es conegués arreu del món, hem de fer que sigui un dels personatges importants de la gastronomia»

La que va ser alcaldessa (2007-2011) , Magda Casamitjana, avui presidenta de Moviment d'Esqueres, juntament amb la seva família, ha viscut de prop molts moments de la vida de Juli Soler. Per això ahir, a les paraules de record a la gran feina dins del món de la gastronomia, s'hi unia el record, sobretot, per la persona.

«He tingut la sort d'haver-lo conegut en un moment en què no era ningú, al moment més esplendorós, i al darrer moment». Ara demana que es recordi la gran feina que va fer pel petit restaurant de cala Montjoi. «En Ferran ha de col·locar el nom d'en Juli Soler al Bullifoundation i des de l'administració, des de Roses, des de la Diputació, des de la Generalitat, «fer que el nom d'en Juli no es perdi, ha de ser associat a ser emprenedor, i a crear una cosa immensa, amb aquesta mena d'humilitat d'està sempre a segona fila, però tenint un lloc a la història de la gastronomia». Casamitjana està convençuda que ha fet grans coses també per Roses i per aquells qui el van conèixer.

«Era una persona molt amable, molt educada, humil, sobretot humil, i sempre disposat a ajudar, als aniversaris de la meva mare, sempre hi era, encara que fos al juliol». Aquí el coneixemen més com a persona, com a pare. I «com al gran talent que ha estat, l'admirem per tota la feina que va fer».

Iñigo Méndez de Vigo · Ministre d'educació, cultura i esport«Ha estat una figura central de la nova cuina espanyola»

El ministre lamentava ahir la pèrdua d'una persona que va ser una figura clau a la nova cuina. Per Méndez de Vigo «durant més de tres dècades, des d'aquell centre d'investigació i experimentació culinària que va ser El Bulli, al costat del seu amic, Ferran Adrià, va saber portar aquesta expressió cultural que és la cuina espanyola a la cota més alta a nivell internacional». «Ha creat escola entre els caps de sala i serà recordat com un referent de la Marca Espanya».

Ferran Mascarell · Conseller de cultura«Va deixar empremta pel seu alt valor humà, preocupant-se sempre pel benestar de les persones que tenia al seu voltant»

La Generalitat va voler recordar ahir Juli Soler en un comunicat des del Departament de Cultura expressant el seu condol per la mort del restaurador Juli Soler, que va destacar «pel seu valor humà i la seva aposta per la creativitat i l'originalitat».

Per Mascarell, va deixar empremta «pel seu alt valor humà, preocupant-se sempre pel ?benestar de les persones que tenia al seu voltant».

A més, el conseller de Cultura de la Generalitat assenyalava que «Soler ha estat una de les grans figures del món de la cuina catalana que ha contribuït a la difusió de la cultura gastronòmica del nostre país a escala nacional i internacional».

Domènec Espadalé · President de la cambra de comerç de girona«Era una persona molt innovadora que va lluitar perquè El Bulli fos on va ser»

El president de la Cambra de Comerç de Gitrona, Domènec Espadalé va voler manifestar que «tant jo com la Cambra de Comerç lamentem moltíssim la seva pèrdua» perquè va assenyalar que «tant El Bulli com El Celler de Can Roca sempre han estat a disposició de Girona i en Juli, com no podia ser d'una altra manera, no ens ha fallat mai».

La figura dels restaurants a nivell mundial ha ajudat l'economia gironina i els seus referents sempre han estat disposats a col·laborar, remarcava. Pel president de la Cambra de Girona, amb la seva pèrdua «el món de la gastronomia perd un referent, tant ell com en Ferran van ser els iniciadors de la cuina actual».

Montse Mindan · Alcaldessa de roses (ciu)«Expressar el condol a la família, i per una part, feliç que l'últim premi que ha rebut, hagi estat a casa»

L'alcaldessa de Roses (CiU), Montserrat Mindan, mostrava ahir el condol «a tota la família, la personal, i la família d'El Bulli», per la pèrdua d'un dels artífex del que va ser restaurant del món.

Però a banda dels elogis a la tasca que va portar a terme, l'alcaldessa es mostrava contenta que el darrer reconeixement que va rebre l'hagués rebut a casa. En el marc de la Festa del Mar, el 15 de juny l'Estació Nàutica -organisme públic-privat- li feia entrega d'un dels premis Arjau, la primera edició dels guardons. Reconeixien la trajectòria modèlica de Juli Soler, que va ser present a l'acte acompanyat d'amics de la família d'El Bulli i familiars. Durant l'acte d'entrega, un dels últims llocs on se'l va poder veure en públic, se'l va considerar clau perquè El Bulli arribés a ser el millor restaurant del món.