Més de tres-centes persones van tornar al passat ahir a la platja de l'Escala quan les barques ocupaven la sorra, els pescadors i les dones feinejaven, per exemple, arreglant les xarxes i els vaixells descarregaven la sal per traslladar-la a l'Alfolí de la Sal. Els corns marins van donar inici a les cinc de la tarda a la Festa de la Sal que va rebre un any més, milers de visitants.

La celebració complia divuit anys i un any més ho va fer amb una acurada recreació històrica a diferents espais acompanyada d'altres activitats. Els oficis mariners i l'arribada del vaixell és un de les parts més visuals que va ser seguida de prop de tots aquells que s'hi van acostar. Però la festa va oferir també l'intercanvi de danses, les cançons tradicionals i la cuina dels pescadors.

Una vegada acabada la primera part de la festa, pels volts de les set de la tarda, van iniciar-se l'intercanvi de danses entre el grup La Farandola, de l'Escala, i el grup convidat Nahia Dantza Taldea, de Beasain, Euskadi. També hi van assistir una cinquantena de membres del Coro Beheko Plaza de Zumaia. Es van ballar les nyacres (ball de pescadors de la badia de Roses), el ball del drac (originari de l'Escala, que incorpora l'element foc en la seva execució) i la farandola (ball de participació popular que es balla a l'Escala des de temps immemorial). En el ball del drac es va introduir la novetat d'aquest any a la festa. El foc que s'encén durant el ball es va fer utilitzant eines ancestrals, amb pedra foguera i bolet de soca.

A la nit es va oferir una trobada de cançons vora mar. La festa va incloure un element gastronòmic amb tavernes oferint tastets mariners com sípia amb mandonguilles o pa amb tomata i anxoves.

Tot i que la festa va tenir lloc ahir, avui es poden participar d'alguns actes com rutes marineres, visitar el Museu de l'Anxova i la Sal o actuacions musicals.

La Festa de la Sal va començar a celebrar-se el 1997 per commemorar el tercer centenari de l'edifici de l'Alfolí de la Sal. És l'antic magatzem on es feia arribar la sal després de descarregar-la dels vaixells. Avui l'Alfolí és una propietat municipal dedicada a la cultura, que s'està acabant de rehabilitar. L'Escala ha fet altres festes similars com la de la Llum, de l'Aigua, i la del Foc.