El sindicat de Mossos d'Esquadra USPAC va anunciar ahir que demanarà mesures contundents i urgents davant de situacions com les que es van viure dimarts al barri de Sant Joan de Figueres en un enfrontament amb centenars de veïns arran de la detenció d'un home en crida i cerca. A més, critiquen que el màxim responsable del cos a Figueres decidís anul·lar la presència dels Brimo (també coneguts com Antidistidisturbis), que es dirigia a la zona. D'altra banda, la policia estaria buscant a tres persones més implicades en els aldarulls tot i que ahir des de Mossos només van confirmar que havien anat al barri però que, de moment, no s'han fet detencions. El president de l'associació de veïns del barri, Juan Mustín, en ?canvi, diu que la intervenció va ser desproporcionada i que a majoria de veïns van sortir a «xafardejar».

L'incident es va produir pels volts de les nou de la nit de dimarts quan uns agents de paisà van localitzar al barri un jove relacionat amb diversos robatoris a la ciutat. Per evitar que se l'enduguessin va cridar alertant que se'l volien emportar per Nadal i es van mobilitzar desenes de persones. Segons la policia, s'hi van arribar a amuntegar unes 300 persones que increpaven la policia. La situació va obligar a desplegar-hi una vintena de patrulles dels Mossos, Guàrdia Urbana i, fins i tot, Guàrdia Civil. El sindicat va assegurar ahir, a més, que un cop al cotxe «membres de la comunitat gitana el van intentar alliberar, ja emmanillat i detingut» però que van aconseguir aturar-ho. «En total, hem comptabilitzat cinc mossos i un guàrdia Urbà contusionats. USPAC condemna rotundament aquestes agressions i que la policia no pugui desenvolupar la seva tasca en determinats barris de Figueres» . Per això, diuen que posarà els fets en coneixement del director general de la Policia i li «sol·licitarà mesures contundents i urgents, ja que aquests fets es produeixen amb massa freqüència».

A més, qualifiquen de «curiositat» que quan la persona ja estava detinguda, «el màxim responsable del cos a Figueres va anul·lar la presència de la Brimo, que ja estava comissionada per donar suport i seguretat a la zona». «Sembla que l'inspector formaria part , juntament amb altres polítics i patriarques de la comunitat gitana, del Consell de savis de la Comunitat Gitana creat per acabar amb l'incivisme al barri».

Per la seva banda, el regidor de Seguretat, Pere Casellas, va afirmar que «l'Ajuntament es mourà tot el que pugui i demanarem ajut a fiscalia i jutjats tal com s'hi va comprometre l'altre dia el conseller per acabar amb aquesta problemàtica d'uns quants que provoquen situacions com la d'ahir. Per això hem fet actuacions com la del Mandri i seguirem treballant per imposar la llei i l'ordre». De fet, segons fonts consultades per aquest diari ahir al matí els Mossos van anar al barri. La versió policial és que s'hi va anar a parlar i de moment no hi ha detencions però, segons sembla, estarien buscant tres persones més implicades en el fets.

Una actuació «exagerada»

Per la seva banda, el representant veïnal va explicar que ahir el barri estava traquil i que va ser un cas aïllat. «La policia va detenir aquell nano i sembla que el van llançar a terra i la família va sortir a defensar-lo però serien unes 30 o 40 persones, la resta era gent que només va sortir a xafardejar. No és cert que tots increpessin la policia. Crec que va ser exagerat», afirma.