Les fusions entre bancs són avui dia un fet d'allò més quotidià. No ho era, en canvi, quan fa just 100 anys, Figueres era l'escenari de la primera unió per absorció de tot l'Estat que es produïa entre la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de l'Empordà i la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis, el que avui coneixem com La Caixa. Aquella integració va ser un punt d'inflexió per a una entitat que, al llarg de la seva història, ha arribat a incorporar fins a 79 entitats financeres d'arreu de l'Estat. Així ho assegura el president del grup La Caixa, Isidre Fainé, al pròleg del llibre de l'exalcalde de Figueres i economista, Joan Armangué, on repassa la història de les dues entitats i que es va presentar ahir al Museu Dalí com a tret de sortida als actes de commemoració del centenari que Caixabank farà aquest any.

El teatre-Museu va acollir l'acte commemoratiu organitzat per Caixabank, on també van assitir el director territorial de Caixabank Catalunya, Jaume Masana, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, el president de la Diputació, Pere Vila i desenes de directius, caps d'àrea i empleats. «Tot va començar aquí, a Figueres», va recordar Masana tot destacant que aquella oficina 13, la segona que es feia a la demarcació, va començar amb 1.304 clients, que en l'actualitat han arribat fins als 40.000. També Vila va tenir paraules d'elogi per la tasca i els fonaments que l'entitat ha «construït» a la comarca i Felip, que va fer un repàs també al segle d'història, va explicar com a anècdota que, en un primer moment, l'Ajuntament es va abstenir davant la petició d'obertura d'aquesta nova oficina perquè considerava que amb la caixa empordanesa, la demanda ja estava coberta.

Un fet curiós tenint en compte, tal com va dir el mateix Armangué, que la fusió va comptar amb un gran consens ciutadà i que, amb els anys, aquell fet es convertiria amb una fita històrica.

El llibre La Caixa de l'Empordà per a la Vellesa i d'Estalvis. 100 anys de "la Caixa" a Figueres vol commemorar els 132 anys de la fundació de l'entitat empordanesa així com l'arribada de la primera Caixa de Pensions a la capital ?altempordanesa, el 9 de gener del 1916. El document, ple d'anècdotes i dades curioses, repassa aquest orígens juntament amb una anàlisi socioeconòmica de la Figueres que hi havia en el període entre la fundació de la caixa empordanesa i l'arribada de la de Pensions. I ho fa posant llum al Reial Ordre del Ministeri de Governació de 31 de gener de 1916 pel qual es realitzava la primera operació de fusió amb «caràcter homogeni entre caixes d'estalvis a Espanya». La Figueres de l'època, així com la trajectòria d'ambdues empreses, queden recollides en aquest document de la mà d'aquest economista, que va treballar a La Caixa des del 1981 fins al 1995, la major part del temps justament a l'oficina de la plaça de la Palmera, on l'entitat es va ubicar l'any 1951 després del seu pas pel carrer Alta de Sant Pere.

Deu oficines a la ciutat

Des d'aleshores, l'entitat ha incorporat gairebé 80 entitats d'arreu del país i actualment a Figueres compta amb 10 oficines i un centre d'empreses, on treballen més de 67 empleats. Caixabank té actualment una quota de penetració de clients a la comarca propera al 65%, superior al 60 de mitjana a la província.La seva Obra Social, a més, ha participat en importants aspectes socials i patrimonials a la zona.