Mentre els experts que han elaborat dos informes sobre els arbres de Cadaqués són taxatius respecte al fet que dels 32 plataners de l'avinguda Caritat Serinyana, la majoria estan en mal estat, hi ha risc de caiguda i no són al millor lloc per créixer, una part important dels veïns estan en contra que desapareguin. Ahir es van presentar 2.350 signatures demanant que es tallin, si és necessari, els set amb més risc i es tracti la resta per intentar salvar-los. A més, volen que es replantin els eliminats, si és possible, amb la mateixa espècie.

«Encara que per a vosaltres no sigui bo, per als que ens dediquem a la valoració dels arbres, aquests no ofereixen cap mena de dubte», manifestava un dels experts que va intervenir dijous al vespre en una xerrada organitzada pel govern per explicar la Diagnosi Sanitària i Avaluació dels Plàtans. Per als experts, els plataners són «realment problemàtics». Josep Maria Riba, biòleg, va assegurar que dos podrien caure sencers, tres des de la part baixa del tronc, cinc des del tronc, quinze a partir de les branques, i disset tenen un risc alt a nivell de brancam. Ells consideren que dotze s'haurien de retirar, tot i que la meitat es podria mirar de tractar. Consideren que s'han de prendre mesures pel risc evident de trencament i adverteixen que la caiguda d'arbres fins i tot ha causat morts.

Els experts van explicar que són arbres que volen sòls profunds i rics en aigua i espais amplis per créixer. L'espai on són, avui en dia, és tot el contrari, «en una via estreta, pavimentat, vorera, amb escocell petit i edificacions properes a la calçada». Tenen una riera a sota però està seca. El conjunt de factors els ha impedit créixer com la majoria de plàtans, tenen ferides per obres i per les podes severes des dels anys vuitanta.

La seva debilitat els impedeix també defensar-se de malalties diverses que els afecten, com fongs. L'informe es va encarregar al gener de 2015 per part de l'anterior govern de CiU i un segon per part de l'actual govern. Avalua tot l'arbrat del terme. La possibilitat de retirar els plàtans ha generat controvèrsia entre els veïns.

L'alcalde, Josep Lloret, va manifestar que seria partidari de tenir arbres a part de l'avinguda, des de la benzinera cap amunt, perquè és un espai més ampli i fer-ho amb arbres autòctons, i retirar la part de baix perquè no hi ha lloc.

Preservar el patrimoni

Part dels veïns, en canvi, van entrar una recollida de signatures divendres al matí a l'Ajuntament amb una instància en què es demana que s'ha d'actuar immediatament amb els set arbres que tenen més risc; preservar els vint-i-sis restants donant-los tots els tractaments necessaris per a la seva conservació perquè «formen part del patrimoni i la identitat de Cadaqués».

Creuen que és fonamental preservar l'essència única del municipi. Els veïns signants demanen replantar els que es tallin intentant que continuïn sent plataners. El portaveu de CiU, Joan Figueras, diu que el seu grup defensa aquesta posició.

Els experts consideren que «fa cent anys era un arbre correcte en un lloc correcte». Creuen que si es volen mantenir els plataners, s'hauria de canviar l'estructura del carrer per donar-los unes condicions òptimes.