L'Ajuntament de Roses ha aturat part de les obres d'El Bulli perquè no tenien permís. Es tracta de treballs als exteriors que el mateix ajuntament va detectar que es feien al mes de novembre i que va denunciar fa un mes l'entitat Iaeden-Salvem l'Empordà. L'Ajuntament va informar que havia requerit que es fes el projecte per tal de legalitzar-ho. Però la setmana passada va rebre uns informes dels responsables del Parc Natural del Cap de Creus alertant dels moviments de terres i ha decidit aturar-les fins que no disposi de tots els permisos. A més, ara adverteix que seran sancionats si no compleixen.

L'activitat exterior es va detectar fa mesos. L'Ajuntament, que llavors hi va treure importància, justifica ara que no s'aturessin perquè quan es va fer la inspecció no hi havia màquines treballant. Es va fer una resolució perquè s'aportés la documentació per legalitzar-ho. Des de Iaeden van denunciar els fets i l'Ajuntament va respondre que ells mateixos havien obert l'expedient després de detectar-ho. Durant els darrers dos mesos, l'equip de Ferran Adrià ha aportat la documentació i projectes per a la legalització dels exteriors. La documentació està en tràmit però requereix de l'estudi dels tècnics i de rebre posteriorment els informes preceptius d'Urbanisme, Costes i el Parc Natural de Cap de Creus. Justament una inspecció d'aquest ha desencadenat l'aturada.

Segons l'Ajuntament, el 9 de març arran de l'escrit del parc natural i informes tècnics i jurídics de l'Ajuntament es va dictar resolució acordant la suspensió provisional i immediata dels treballs que s'estan realitzat a l'espai exterior atès que no disposen de la llicència preceptiva en tràmit. L'alcaldessa, Montse Mindan, remarcava públicament que la resta d'obres poden continuar. L'Ajuntament, ha informat a Ferran Adrià que només poden portar a terme les obres per les quals disposen llicència i que la sol·licitud de legalització pels treballs realitzats a l'exterior està en tràmit i, per tant, no poden treballar a l'exterior de la finca. Tenen quinze dies per presentar al·legacions.

Salvem va denunciar els fets demanant a l'Ajuntament, el Parc Natural i Urbanisme que portessin a terme una inspecció. Els ecologistes van comparar sobre el terreny que hi havia diferències entre el projecte inicial i les obres que es feien. Se'ls va respondre que ja havien fet la inspecció i estava en tràmit de legalitzar-se. Els principals moviments il·legals se situarien a l'exterior de la casa de Ferran Adrià, la casa Marketta, però també del futur BulliFoundation. Segons Bàrbara Shmitt, portaveu de l'entitat, «s'hi preveien talar alguns arbres però ens hem adonat que ha desaparegut tota la vegetació de l'exterior de les dues finques, s'han fet molts moviments de terres i s'han tret totes les feixes deixant la roca nua», ha manifestat la portaveu de l'entitat. Demanen que les administracions competents continuïn supervisant el compliment de la legalitat urbanística per garantir la conservació del Paratge Nacional d'Interès Natural.