Una cinquantena de veïns han protestat aquest matí abrançant-se als arbres d'avinguda Caritat Serinyana de Cadaqués en un intent per aturar la tala de 19 dels 33 plataners. L'Ajuntament ha optat per començar a talar altres exemplars d'altres punts en mal estat però reitera que no poden fer cas omís a un informe que alerta del perill que suposen. «Si passa alguna cosa, la responsabilitat és de l'Ajuntament, no de qui es manifesta contra la tala», ha dit l'alcalde, Josep Lloret. Als 14 que quedaran a l'avinguda se'ls farà un tractament per salvar-los.

Amb pancartes reïnvindicatives reclamant «Savelm ses arbres» una cinquanta de persones s'han situat a partir de les nou del matí al tram d'avinguda d'on es retiraran els arbres. S'han unit en una rotllana al voltant dels plataners als que uns quants s'han abraçat. També s'han tornat a entregar noves signatures a l'Ajuntament.

Demanen, com s'ha fet a través d'una recollida de signatures i una anterior protesta, que s'intentin preservar aquests arbres centenaris que consideren part del patrimoni de Cadaqués. Entenen que s'hauria de retirar el que està completament mort i fer tractaments a la resta. A més, demanen que se'n replatin allà on se n'hagin retirat. La postura del grup de ciutadans contraris és compartida per CiU.

L'Ajuntament va optar ahir per evitar un enfrontament entre els contraris i els operaris de l'empresa que va treballar talant tres arbres prop de l'església. Tot i això, un camió que es disposava a col.locar tanques al carrer va ser aturat per un petit grus que intentava impedir que actués.

L'alcalde, Josep Lloret, ha reiterat la necessitat d'actuar al tram final de l'avinguda d'on se'n retiren dinou. Constaten que no tenen lloc suficient per créixer adequadament i estan en molt mal estat. L'informe posa de manifest «l'alarmant estat dels arbres, amb podridures, xancre sofre ferides i restse de la plaga de Tigre plàtan», diuen. Fa recomanacions «com eliminar-los per prioritzar la seguretat dels vianants o quins tractaments per allargar-ne la vida». L'alcalde adverteix que si passés algun incident l'Ajuntament en seria responsable.

Pel que fa a la resta d'abres que quedaran han explicat que «intentarem salvar i millorar la qualitat de vida dels 14 plataners que quedaran després de la tala». Dels 33 de l'avinguda es talaran els 19 de la part final de la via on és més estreta i no tenen llos suficient per créixer en condicions.

Lloret ha desmentit que la desaparició dels abres respongui a interessos comercials, com l'ampliació de les ocupacions a la via pública. «Només volem que les voreres s'hi pugui passejar i faciliar l'accés a les persones que van en cadira de rodes o amb cotxets».

Els plataners són arbres de ribera que es van plantar a principi del segle XIX. La proliferació d'edificis, una poda dràstica dels anys 80 i l'incivisme ha comportat que es vagin debilitant. La possibilitat que desapareguin de la via d'entrada ha posat en peu de guerra un grup de ciutadans que han recollit signatures, més de tres mil, a través d'una plataforma d'internet i en actes de protesta. La tala està previst des d'avui fins al 9 d'abril.