La Guàrdia Civil va detenir Víctor Manuel Yeste, de 45 anys i veí de Port de Sagunt, que exercia com a metge a l'Hospital de Figueres des de feia 6 mesos -quan no tenia la titulació per a això- i que també havia treballat com a professor a la Facultat de Fisioteràpia de València, valent-se de documentació falsa per provar la seva qualificació.

El seu arrest es va produir durant la nit de dijous passat, al Punt d'Atenció Continuada (PAC) de Figueres, després que, a primers de febrer, els agents de la Comandància de la Guàrdia Civil de Girona rebessin l'alerta que l'home estava treballant al centre de la comarca de l'Alt Empordà, contractat per l'ICS (Institut Català de la Salut).

Els investigadors van contactar amb diversos organismes per comprovar l'autenticitat de la titulació que havia aportat, com el Col·legi de Metges de Girona, on estava col·legiat, el Ministeri d'Educació i Cultura, així com diverses facultats de Medicina i Fisioteràpia (Alacant, València i Granada) que van col·laborar en la investigació.

D'aquesta manera, van demostrar que la documentació que havia presentat, tant per poder exercir com a facultatiu com per fer-ho com a docent, era falsificada.

Al detingut, de nacionalitat espanyola, se li imputen els delictes d'intrusisme professional, falsificació de documents i contra la salut pública.

Segons informen fonts judicials, el professional presumptament va falsificar el seu expedient acadèmic, de manera que va obtenir de forma fraudulenta el títol de metge emès pel Ministeri d'Educació. Justament aquest títol legal és el que va permetre la seva posterior col·legiació professional amb el COMG i la seva contractació per desenvolupar tasques com a metge. Així doncs, malgrat que el detingut disposava d'un títol de metge legal expedit pel Ministeri d'Educació, en realitat no tenia la formació professional.

El detingut ha treballat per a l'Institut Català de la Salut durant els darrers 6 mesos, temps durant el qual no s'ha rebut cap queixa ni per part d'usuaris ni per part dels professionals de l'equip, segons un comunciat emès conjuntament per l'ICS, el Col·legi de Metges i la Fundació que gestiona l'Hospital de Figueres.

Arran d'aquests fets i a petició del jutjat que instrueix el cas, l'ICS ha apartat cautelarment de la feina el treballador i el COMG ha suspès la seva col·legiació. Les entitats sotasignants han col·laborat amb les autoritats policials i judicials per aclarir els fets, els quals lamenten profundament l'ocorregut. Així mateix, el cas està a disposició dels serveis jurídics de les tres entitats, per valorar les possibles accions a endegar i s'han instruït les oportunes diligències que, juntament amb el detingut, han estat posades a la disposició del jutjat.