13 de juny de 2016
13.06.2016

TP Ferro demana una pròrroga al jutjat per intentar tancar un acord amb els creditors

L'empresa que gestiona el tram transfronterer del TAV demana que el termini no s'esgoti aquest proper dijous

13.06.2016 | 15:56

TP Ferro, la concessionària del túnel del Pertús, ha demanat una pròrroga de dues setmanes al Jutjat Mercantil per intentar tancar un acord amb els creditors que li permeti superar el concurs. L'empresa que gestiona el tram transfronterer del TAV ha entrat un escrit on demana que el termini per presentar una proposta de conveni no s'esgoti aquest proper dijous, sinó que s'allargui fins al 30 de juny. La resposta es troba ara en mans del jutge, que serà qui haurà de decidir si concedeix o no la pròrroga. De totes maneres, en cas que finalment no hi hagi acord, des del Mercantil ja avancen que la liquidació no serà automàtica. El més segur és que, formalment, no es declari fins al mes de setembre. D'altra banda, el diputat al Congrés Jordi Xuclà ha fet públic el contracte de concessió signat el 2004. El document conté una clàusula que permet a TP Ferro renunciar a la concessió si aquesta no és viable, i reclamar una indemnització als estats espanyol i francès que es pot enfilar fins als 485 MEUR.

La concessionària del túnel del Pertús està immersa en concurs de creditors des del setembre de l'any passat. L'empresa, formada a parts iguals per l'espanyola ACS i la francesa Eiffage, arrossega un forat comptable que es calcula en 500 MEUR, perquè el trànsit de combois (tant de passatgers com de mercaderies) ha quedat lluny del què s'esperava. Cada vegada que un tren passa pel túnel transfronterer, paga un peatge a la concessionària. Però el poc trànsit de combois fa que a TP Ferro no li surtin els números, i això ha abocat l'empresa pràcticament a la fallida. La concessionària del tram transfronterer del TAV veu com el rellotge corre, i se li esgota el termini per intentar lligar una proposta de conveni amb els seus creditors. Inicialment, la data límit per arribar a un acord s'havia fixat per a aquest 16 de juny, però ara es podria endarrerir. TP Ferro ha fet arribar un escrit al Jutjat Mercantil de Girona on li demana allargar dues setmanes més aquest termini i fixar-lo al 30 de juny. La decisió de si es concedeix o no la pròrroga es troba en mans del jutge. Serà el titular del Mercantil, el magistrat Hugo Novales, qui haurà de decidir (després de consultar-ho amb les parts) si dóna o no més temps a TP Ferro.Sigui com sigui, si al final l'acord amb els creditors no arriba, la liquidació de la concessionària no serà immediata.

El més probable és que la interlocutòria que declari TP Ferro en fallida no arribi fins al setembre, moment en què hi ha prevista la reunió de la junta de creditors.Indemnització milionàriaTant l'estat espanyol com el francès ja han garantit que, en cas de fallida, els TAV i les mercaderies continuaran circulant pel tram transfronterer. La incògnita serà, però, veure si la desaparició de TP Ferro pot suposar un sobrecost per a les arques públiques. La meitat de l'empresa està en mans d'ACS, de la qual és propietari Florentino Pérez, i a qui l'Estat ja va haver d'indemnitzar amb 1.350 MEUR pel tancament de la planta de gas Castor.

Ara, el diputat de Convergència al Congrés Jordi Xuclà ha fet públic el contracte de concessió a TP Ferro, que es va signar l'any 2004 quan el titular de Foment era Álvarez Cascos (PP). Al document, s'hi inclouen una sèrie de clàusules (24.1, 24.2, 24.3, 25.2 i 25.5) que permetrien a l'empresa reclamar davant del tribunal arbitral la resolució de la concessió en cas que aquesta no sigui viable. Si el tribunal donés la raó a TP Ferro i rescindís la concessió, al contracte s'hi recull que l'empresa rebria el valor net comptable dels seus béns (és a dir, la infraestructura). A aquesta quantitat se li restaria una part, però no la totalitat, de les ajudes públiques rebudes per TP Ferro. Tot plegat, podria deixar una factura de 485 MEUR als dos estats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook