23 de agost de 2016
23.08.2016

El Port de la Selva restringirà l'ús d'aigua fins a final d'estiu si no plou

L'Ajuntament insisteix que l'aigua és apta i que s'actua per evitar que augmenti la salinitat

24.08.2016 | 07:26

El Port de la Selva haurà de restringir fins a finals d'estiu l'ús d'aigua de la xarxa municipal d'abastament si no plou. Tal i com va avançar aquest diari, des d'aquest divendres, l'ajuntament ha prohibit fer servir aigua per a qualsevol ús que no sigui estrictament domèstic. Així, no es pot fer servir per a reg agrícola ni de jardins, omplir piscines o netejar carrers, espais públics, embarcacions, façanes i terrasses. El motiu és que la sequera d'aquest estiu ha fet duplicar, durant l'última setmana, el nivell de sal a l'aqüífer, que ha arribat fins als 210 mg/l. Per estalviar aigua i reduir la salinitat, també limiten el funcionament de les dutxes a les platges i estableixen com a horari d'onze del matí a set de la tarda. L'ajuntament, a més, cobreix les necessitats urgents i justificades d'aigua amb aigua regenerada.

L'alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, diu que, si no plou i augmenten les reserves d'aigua, segurament hauran de mantenir les restriccions. Ahir van prendre mostres de l'aigua per comprovar el nivell de sal però les anàlisis de la setmana passada van detectar que s'havia duplicat en una setmana.

L'aigua és «apta»

L'ajuntament insisteix que l'aigua continua essent apta per a tots els usos perquè la salinitat detectada està dins dels paràmetres normals, però les restriccions busquen reduir-ne la despesa per evitar que augmenti la salinitat. Bombant menys aigua, esperen evitar la intrusió d'aigua del mar a l'aqüífer i, de retruc, impedir que se'n ressenti l'ús domèstic. Per això s'han prohibit tots els usos que no siguin indipensables. Les poques pluges del 2016 han fet que l'aigua al Port de la Selva superi de poc els 200 ml/m2. Per satisfer la demanda d'aigua per als usos suspesos, posen a disposició aigua regenerada provinent del terciari, però supeditada a justificar la urgència prèvia sol·licitud acompanyada d'un informe favorable.

Finalment, l'ajuntament demana col·laboració a veïns i visitants perquè facin un ús responsable i fomentin l'estalvi de l'aigua en la seva activitat diària. La resolució serà vigent mentre no hi hagi un increment de les reserves d'aigua i el consistori aixequi expressament les restriccions en el subministrament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook