Un grup de 24 joves d'un camp de treball han dut a terme una neteja a fons de dues basses del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà que s'havien convertit en abocadors incontrolats de deixalles. Durant quinze dies hi han extret quilos de brossa, entre la qual hi han trobat bicicletes, matalassos, bateries de plom i, fins i tot, una embarcació. A més, han eliminat diverses espècies exòtiques que s'havien introduït a l'ecosistema de les anomenades basses Saloma, al terme de Palau-saverdera.

El director del Parc, Sergi Romero, assegura que la neteja ajuda a mantenir a ratlla espècies invasores com la ludwigia o la tortuga de Florida, que amenacen la biodiversitat autòctona. El camp de treball ha estat promogut per la direcció general de Joventut i l'ha organitzat el grup d'esplai Remena-rocs de la Iaeden-Salvem l'Empordà amb la col·laboració de l'Ajuntament de Palau-saverdera.

«El que els ha sobtat més és trobar-hi cadàvers de gossos, però la troballa més bèstia ha estat la barca», va explicar ahir la monitora Gemma Martí. De les dues basses han tret matalassos, bateries de plom, telèfons mòbils, bicicletes, motos, ampolles i tot tipus de porqueria. I això que, en una de les basses, només han pogut netejar les vores i no el fons, perquè té massa profunditat. «Ara seria ideal poder buidar la bassa amb una bomba un cop l'any, per acabar de netejar el fons i eliminar espècies invasores», ha explicat el director del parc.

Les dues basses formen part del parc natural però no de la reserva integral. Tot i això, el director del parc va apuntar que és important mantenir-les netes i amb poca presència d'espècies invasores perquè, si no, en èpoques d'aiguats podrien proliferar a la zona més sensible mediambientalment. Segons Romero, les espècies exòtiques s'han convertit en un problema per a molts ecosistemes del món i, en el cas del parc natural, totes les intervencions per mantenir-les a ratlla són cabdals.

Romero i l'alcaldessa de Palau-saverdera, Isabel Cortada, van insistir que activitats d'aquest tipus també serveixen per conscienciar els més joves i que entenguin que la natura s'ha de preservar. «Es consciencien que és bo netejar i segur que mai tiraran les deixalles a una bassa», va dir Romero, que també destaca que les dues basses, ja pràcticament netes, es converteixen en un espai per al gaudi del conjunt de la ciutadania.