L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, diu que el Govern municipal preveu abaixar un 3% l'Impost de Béns Immobles l'any vinent, així com mantenir la resta de taxes i impostos congelats. A més, als pressupostos amb els quals estan treballant s'inclourà una partida de 400.000 euros en inversions que seran proposades i escollides pels veïns, en una primera experiència de comptes participatius.

Puga va insistir ahir en roda de premsa que aquest serà el cinquè any consecutiu que es congelen els importos i que, a més, proposaran al ple que es repeteixin les bonificacions i ajuts socials que ja s'estan aplicant a famílies i persones amb situacions vulnerables (que arriben fins a un 90% de l'IBI, en alguns casos). D'altra banda, també va anunciar que els veïns podran escollir, a través d'un procés de pressupostos participatius, inversions per valor d'entre 300.000 i 400.000 euros de cara a l'any vinent. Un dels principals «valors afegits» és que no les propostes s'originaran des de l'Ajuntament, sinó que el procés de pressupostos participatius s'iniciarà amb una recollida de propostes d'inversió fetes per part dels veïns, la metodologia de la qual es detallarà properament. De l'anàlisi i avaluació d'aquestes propostes, sorgiran un conjunt de projectes que se sotmetran a votació popular. El Govern calcula que el procés s'allargarà al voltant mig any i comptarà amb la participació del síndic municipal de greuges per dur-lo a terme. «Aquest és un compromís electoral i creiem que anar desenvolupant accions des de l'àrea de Participació Ciutadana ha de ser una cosa positiva i enriquidora», va insistir Puga, tot recordant que properament també s'iniciarà un altre procés de participació ciutadana vinculat a la revisió del POUM.

Pel que fa als números, l'alcalde també va insistir que «la bona gestió econòmica dels darrers anys ha permès reduir considerablement l'endeutament i tenir una situació d'estabilitat que permet establir aquestes mesures i continuar invertint en la millora de la població». En aquest sentit, va recordar que l'endeutament s'ha rebaixat gairebé sis milions des del 2006.