La «multinacional» de la marihuana a l'Empordà ja és història. Els Mossos d´Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera donen per desarticulada una organització criminal que funcionava com una empresa, que blanquejava diners a través de la compra d'immobles i posant líquid en comptes corrents de menors d'edat.

El clan Capirote, de la família Cortés, estava al capdavant del grup criminal. En total, la policia ha fet 32 detencions. Amb aquesta actuació, es considera que s'ha posat fi a una organització que tenia controlada la venda i el cultiu de marihuana a tot l´Alt Empordà, on n´era l´amo.

Exportava la marihuana no només a Catalunya, sinó a la resta d´Espanya i a França. De fet, segons la policia, anava dirigida a grans traficants. El cap de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) dels Mossos a Girona, l'inspector Josep de Monteys Muñoz, i el de Vigilància Duanera a Girona, Antonio Lajusticia, van fer balanç ahir del macrooperatiu que van portar a terme des de dimarts a l'Empordà, amb epicentre el bari de Sant Joan de Figueres. Van assegurar que havien aconseguit fer un gran cop policial i que van «poder actuar a temps abans que es fes més gran» el grup.

Segons va relatar Lajusticia, els moviments del clan mostraven que es volien expandir. I va posar d'exemple que els delinqüents no s'haurien molestat a fer búnquers i ocultar-ho tot bé si no tenien la intenció d'anar-se fent grans. De fet, segons van remarcar l'inspector Josep de Monteys i Antonio Lajusticia, el grup criminal no només tenia controlada la venda de marihuana a tot l'Alt Empordà, sinó que també feia tractes amb altres productors.

Setze membres al capdavant

Aquesta organització criminal tenia un entramat digne d'una empresa, que estava formada -a la seva cúpula- per membres del clan Capirote, de la família Cortés. El nucli de la direcció eren setze membres. El cap era el patriarca Capirote i un dels seus fills era qui ho manejava tot. Aquests ostentaven riquesa i de fet no se n'estaven.

Per exemple, si els aturava la policia i havien de pagar multes, ho feien «al comptat». En teoria es dedicaven a anar pels mercats, però portaven cotxes de luxe i una vida de persones d'alt poder adquisitiu. Fins i tot anaven a fer baralles de galls a punts d'Andalusia i França, on s'aposta.

Com a qualsevol empresa, hi havia uns líders que dirigien una organització dedicada a cultivar i exportar marihuana a un gran mercat, fins i tot a França. El grup estava encapçalat des del barri de Sant Joan de Figueres, on el nucli dur tenia tres cases contigües amb vigilància les 24 hores per evitar ser atacats per altres grups de traficants.

El cultiu el portaven gent contractada, a qui fins els donaven un lot de Nadal. De fet, comptaven amb «jardiners especialitzats» i per vigilar les plantacions i alguns domicilis, tenien homes armats. A l'hora de la collita, caps i treballadors anaven al domicili en qüestió a recollir els fruits.

Pel que fa a la distribució, cal dir que també compraven droga d´altres cultivadors. Part de la venda la feien a domicili, però sobretot a grans traficants, fossin d´Espanya o de França, on anaven amb camions. El 31 de desembre, els agents ja van interceptar un camió amb marihuana que es dirigia a França. Van detenir el transportista i van recuperar uns cinc quilos de cabdells de marihuana.

Diners en endolls

Els narcotraficants tenien tota la droga molt ben oculta, així com els diners que movien. Com a amagatalls, el pou que van trobar a Hostalets de Llers i el búnquer ­d'Avinyonet. Els agents també van descobrir que a cases del barri de Sant Joan, per exemple, hi havia parets que només movent unes rajoles portaven a un habitacle amb marihuana. Quan es tenen tants diners com els líders de l'organització, també és important amagar-los i la imaginació és important.

El cap de l'AIC va explicar que els delinqüents amagaven els diners rere endolls. En total, la policia va localitzar més de 425.000 euros en la macrooperació; diners d´origen il·lícit que des de Vigilància Duanera estan analitzant.