Fiscalia, acusació particular i defenses han arribat a un acord per condemnar tres dels quatre acusats pel crim de Colera. El magistrat ha condemnat de viva veu Carmen del Castillo a 1 any i mig de presó per un delicte d'encobriment, a la seva filla, Esther Puig del Castillo (a qui inicialment acusaven també d'assassinat) a 3 anys i mig per encobriment i incendi i a Dolors Folch (suposada cooperadora necessària en el crim) a 5 anys de presó per un delicte de lesions en concurs amb un homicidi imprudent. Després de condemnar-les, s'ha dissolt parcialment el jurat popular perquè ara el veredicte se centrarà només en l'autor material del crim, Marlon Roberto Castro, que s'enfronta a 25 anys de presó per matar el jove a ganivetades i calar foc al cadàver el 17 de març del 2014. Les acusacions i les defenses sostenen que durant el judici ha quedat demostrat que les tres acusades no van participar directament en el crim.

L'acord al qual han arribat les acusacions i les defenses de les tres acusades ha evitat que se sotmetin al veredicte del jurat popular. El fiscal del cas, Enrique Barata, ha detallat que durant el judici que va començar dimarts de la setmana passada a l'Audiència de Girona han aparegut "dubtes raonables" sobre la implicació de les tres dones en el crim. L'acusació pública exposa que no ha quedat suficientment acreditat que, tal i com sostenia l'escrit de conclusions provisionals, Esther Puig del Castillo i Dolors Folch ordissin un pla amb l'autor material per perpetrar el crim.

Inicialment, la fiscalia demanava 20 anys per a Esther Puig del Castillo per un delicte d'assassinat com a inductora i un altre d'incendi perquè va ajudar Marlon Roberto Castro a cremar el cadàver de la víctima. "Durant el judici no s'han aportat proves ni indicis sobre la seva col·laboració activa en l'assassinat", argumenta el fiscal que afegeix que no s'ha demostrat que actuessin seguint un pla "organitzat i estructurat".

Mentre Marlon Roberto Castro colpejava i assestava ganivetades a la víctima en una zona boscosa de Colera, Esther Puig del Castillo era al seu bar a Llançà. Tot i això, després sí que va ajudar el principal acusat a "destruir proves" donant-li roba neta i acompanyant-lo a la benzinera a comprar gasolina i cremar el cos. Per això, finalment l'han condemnat a 3 anys i 6 mesos de presó per un delicte d'encobriment i un altre d'incendi.

La processada ha estat empresonada durant un any i mig per aquest cas. Ara, l'advocat d'Esther Puig del Castillo, Joaquim Bech de Careda, ha demanat que surti en llibertat tenint en compte que les penes per cada delicte són inferiors a 2 anys (2 anys per un d'ells i 1 any i mig per l'altre) i que li aprecien una atenuant de col·laboració amb la justícia. El magistrat resoldrà la petició en una interlocutòria.

No sabia que el mataria

Dolors Folch s'enfrontava a 15 anys de presó per assassinat com a cooperadora necessària. Va ser qui va portar la víctima fins al paratge apartat on havia quedat amb l'autor material del crim. El fiscal ha relatat que, en base a les proves, la dona era conscient que Marlon Roberto Castro "li podia fer mal" al jove mort a ganivetades però que no sabia que l'acabaria matant.

"Ella va baixar del vehicle quan s'estaven barallant i els hi va demanar que paressin, quan va portar la víctima fins allà no sabia que la seva vida estigués en perill", ha exposat Barata. A Dolors Folch li han imposat una pena de 5 anys de presó per un delicte de lesions en concurs amb un homicidi imprudent. El seu advocat, Toni Quera, ressalta que durant el judici s'ha demostrat que Folch no tenia cap intenció de fer mal a la víctima.

La tercera acusada que s'ha conformat amb la pena és Carmen del Castillo, mare d'Esther Puig del Castillo. Aquesta processada s'enfrontava a la petició de pena més baixa, 3 anys de presó per encobriment perquè va ajudar Marlon Roberto Castro a fugir de l'Empordà després del crim. Plegats, van anar en tren fins a la Pobla de Farnals, a València, on la policia va acabar detenint l'autor material de crim.

Segons l'acord, la condemnen a 1 any i 6 mesos de presó per encobriment. La seva advocada, Núria Navarro, ha demanat que se suspengui la pena i que la dona no hagi d'entrar a presó. Era l'única que no ha arribat custodiada pels Mossos d'Esquadra durant el judici.

Veredicte

Després de condemnar-les de viva veu, el magistrat ha dissolt parcialment el jurat i les tres processades han abandonat el banc dels acusats. Ara, tot se centra en el principal acusat, Marlon Roberto Castro, per a qui les acusacions demanen 25 anys de presó per assassinat i incendi.

El seu advocat, Sergio Noguero, qualifica els fets d'homicidi perquè Castro no tenia intenció de matar la víctima i ho va fer arran d'una baralla. Per això, inclou com a circumstàncies atenuants que el jurat haurà de valorar una eximent completa de legítima defensa, així com eximents incompletes o atenuants d'arravatament i drogoaddicció. Dimecres al matí entregaran l'objecte del veredicte al jurat, que es retirarà a deliberar.