L'Audiència de Girona va celebrar ahir la segona sessió del judici pel crim de Tots Sants a Figueres l'any 2013. A diferència del primer dia, el desplegament policial que hi havia al Palau de Justícia va ser més moderat tot i que el judici es va seguir fent a porta tancada per seguretat. En aquesta segona sessió, el germà de l'home que va morir en el crim va remarcar que la víctima no coneixia el conflicte que hi havia entre el clan Capirote (vinculat a la família Cortés, dels acusats) i el clan Santiago (vinculat a la família Gabarre, del difunt). Va explicar que la víctima vivia a França, de manera que no estava al cas que el dia abans de Tots Sants del 2013 s'havia produït una baralla entre ell -el seu germà- i un acusat, Vicente Fernández Cortés àlies «Sioux».

Per tant, la declaració d'ahir del germà del difunt va coincidir amb la intervenció del dia anterior de la vídua de la víctima, que també va assegurar que l'1 de novembre de l'any 2013 van visitar el cementiri de Figueres sense ser conscients de la rivalitat que hi havia entre els dos clans. De fet, el germà de l'home que va morir va relatar que la nit abans de Tots Sants va anar a buscar el «Sioux» a casa seva. «M'hi volia barallar perquè quatre o cinc persones del barri m'havien dit que deia que em volia trencar la boca i les cames», va afirmar. L'origen del conflicte, segons alguns testimonis, podria ser la relació que ell mantenia amb l'exdona de l'acusat des de feia un any i mig. Tot i això, com ja va passar en la primera sessió del judici, el germà va descartar que aquest fos el motiu de la rivalitat.

Fora d'horari

«Encara no sé per què van matar el meu germanet davant la seva família i ens han destrossat la vida», va afegir ahir. Pel que fa a la baralla amb el «Sioux», el germà de la víctima va explicar que no sap quants cops li va donar ni si li va deixar l'ull morat. «Vaig veure molta sang», va apuntar. Durant la disputa, va arribar l'altre acusat, Juan Fernández Cortés àlies «Shin Chan». Llavors, el germà del difunt va donar la baralla per tancada tot i que, com marca la llei gitana, li va comunicar al patriarca. Així, els líders dels dos clans van pactar dividir-se les hores de visita al cementiri el dia de Tots Sants per evitar incidents. Un acord que desconeixia la víctima, segons el seu germà, ja que l'home va anar al cementiri amb la seva dona embarassada i els seus fills en l'horari del clan Capirote.

En la segona jornada del judici també van declarar els agents de la Guàrdia Urbana de Figueres que van treballar al cementiri en el desplegament del dia de Tots Sants del 2013. Malgrat que ahir van admetre que sabien que el dia anterior s'havia produït un conflicte al barri de Sant Joan de Figueres entre dos clans, van muntar al recinte el mateix dispositiu policial de cada any. Els agents van subratllar que a les 12 del migdia hi va haver una baralla entre la víctima del crim i alguns dels presents al cementiri. Quan l'home ja havia sortit del recinte amb la seva família, els efectius de la Guàrdia Urbana van sentir uns trets. Un dels agents va veure qui havia disparat i després de córrer uns metres darrere de l'home, va aconseguir detenir el «Shin Chan» (un dels dos acusats).

En la sessió d'ahir es va aclarir que els dos processats es tracten com a germans perquè s'han criat junts tot i que en realitat són oncle i nebot. Els acusats s'enfronten a 23 anys de presó per assassinat i tinença il·lícita d'armes. El judici seguirà la setmana vinent.