Acústica vol garanties clares que, més enllà de l'edició d'aquest 2017, el festival es podrà mantenir a la ciutat durant els pròxims anys. El promotor del festival, Xavier Pascual, va presentar ahir les principals novetats d'enguany i va alertar que, a diferència d'altres anys, en aquesta ocasió no han tingut la seguretat que els concerts es podrien celebrar fins a l'abril. Una situació que va endarrerir tot el procés de confecció de la programació i que, a més, va afectar la contractació d'artistes «internacionals i nacionals».

Tot i que no va concretar noms, Pascual va insistir que tenen solvència i que, per això, moltes formacions els han fet confiança reservant-se les dates d'actuacions però que no ha passat el mateix amb artistes d'alt nivell. De fet, el conveni que garanteix en finançament municipal només per a aquesta edició (que ascendeix als 240.000 euros per a l'Acústica i l'Acustiqueta) es van signar ahir.

Això significa que no es podran començar a rubricar contractes en ferm fins dilluns vinent. Pascual, a més, calcula que no podran presentar la programació fins al mes que ve. En aquest sentit, va demanar als grups polítics que durant aquests 30 dies es reuneixin i busquin una «solució» per al manteniment dels festivals estratègics de Figueres.

El promotor del certamen no veu bé la proposta anunciada per l'Ajuntament de convocar un concurs públic a quatre anys substituint els convenis plurianuals, que fins ara se signaven i que comptaven amb informes negatius del secretari municipal. Al seu entendre, aquesta fórmula no és l'adequada per a una ciutat on les iniciatives sorgeixen del sector privat i amb formats únics que compten amb una llarga trajectòria. «Jurídicament hi ha altres fórmules», va afegir Pascual.

El promotor va insistir que urgeix tenir garanties perquè no poden assegurar una edició l'any vinent amb el model actual. «Ens fan confiança però no ho podem fer cada any», va insistir. També va admetre que fins a principis d'any tenien dubtes que el certamen es pogués celebrar però va assegurar que l'Acústica «tal com és ara» no tindria sentit en cap altre lloc que no fos Figueres. «En cas que no es pogués fer com fins ara, l'aturaríem per repensar el model».

Crida a una posició clara

Per la seva banda, l'alcaldessa, va insistir que el Govern municipal aposta fermament per al seu manteniment i va tornar a demanar a tots els grups polítics una posició clara i ferma sobre el model de festivals que volen a la ciutat. Aquest passat dilluns Felip ja llençava aquesta petició durant la presentació de l'estudi d'impacte econòmic del Festival del Circ, que es troba en el mateix cas.

En aquest sentit, va explicar que les bases pel concurs anunciat estan elaborades però que no les han volgut tirar endavant perquè hi veuen dubtes. «Per exemple, s'estableix que el promotor del festival en qüestió ha de concretar la programació pels quatre anys i això és inviable», va remarcar. Per això, va dir que més enllà dels procediments legals, cal una posició conjunta, un «pacte de ciutat» que doni les garanties necessàries a aquest i als altres esdeveniments que només tenen garantida una edició anual.

El Festival estrena espai

L'Acústica, que se celebrarà del 31 d'agost al 3 de setembre, arriba a la seva setzena edició incorporant un nou espai, a la plaça de la Palmera. L'escenari servirà de complement als dos grans escenaris que ja ofereixen concerts (la Rambla i la plaça Catalunya) i permetrà esponjar el públic, a més d'oferir la possibilitat de celebrar més concerts simultanis. Es tracta, a més, d'una zona emblemàtica perquè aquest va ser un dels primers llocs de la ciutat on es va celebrar l'Embarraca't de les Fires i Festes de la Santa Creu.

A banda d'això, el festival mantindrà els concerts a la balconada del Teatre Jardí, l'espai dedicat als «food trucks» i ampliarà l'Acústica Market, un mercat dedicat a joves dissenyadors. De moment, no s'ha desvelat cap nom de la programació però Pascual va avançar que comptarà amb un pressupost al voltant dels 600.000 euros.