L'Ajuntament de l'Escala ha obert un expedient sancionador i de restitució urbanística als responsables de l'Hostal Empúries després d'aturar-los les Ajuntament de l'Escalaobres perquè no s'ajustaven a la llicència atorgada Aquests ho han tramitat de nou i s'està a l'espera de saber si Patrimoni accepta els canvis. Des de Salvem l'Empordà i el Forum l'Escala-Empúries han alertat de la situació i la «desmesurada» obra que s'està portant a terme. Adverteixen que tampoc s'han realitzat prospeccions arqueològiques.

Les entitats van alertar ahir de les «irregularitats» en les obres. L'Ajuntament ho va confirmar i ha explicat que es va fer la primera aturada l'1 de febrer i es va tornar a certificar el 23 de maig que s'estaven executant obres per les quals no s'havia donat llicència. Els promotors tenen una llicència aprovada per l'Ajuntament i per Patrimoni, però en el moment d'executar-se els treballs es van fer canvis al projecte exectiu que afecten la volumetria de l'edifici. «Quan es detecta que s'ha començat a treballar diferent a la llicència atorgada és quan es decreta que s' ha d'aturar l'obra», ha informat l'Ajuntament. Alhora es va incoar un expedient sancionador i de restitució urbanística que encara s'ha de resoldre. L'empresa ha tramitat de nou el projecte amb els canvis i està a l'espera que Patrimoni es defineixi. L'Ajuntament ha informat que són canvis substancials i que s'havia de tornar a tramitar. Independentment del que digui urbanisme continuarà endavant l'expedient que podria suposar una sanció i fins i tot que s'enderroquin les parts construïdes sense llicència.

Obres desmesurades

L'entitat Iaeden-Salvem l'Empordà en suport al Fòrum l'Escala-Empúries, considera que les obres són «desmesurades». Demanen que s'aturi «abans que sigui massa tard».

La llicència els permetria ampliar el complex amb més habitacions i aixecar una nova planta sobre l'edifici nou. La reforma, entenen des de les entitats, «té un impacte paisatgístic i arqueològic important».

L'hotel se situa just davant una de les platges d'Empúries i apeu del jaciment arqueològic del Museu d'Empúries. Expliquen que el projecte augmenta «de manera preocupant» la volumetria de l'edifici «cosa que causaria un impacte visual en un lloc emblemàtic que hauria de ser especialment curós en l'entorn».

A més, asseguren que tot el sòl urbà d'aquest indret forma part de l'entorn arqueològic d'Empúries protegit en el planejament urbanístic.L'entitat diu que no s'ha complert tampoc amb l'informe de la Comissió de Cultura de la Generalitat que els obliga a fer prospeccions arqueològiques en la part que afecta el subsòl on ha calgut fer fonaments.Iaeden i el Fòrum creuen que l'hostal no s'hauria d'ampliar. Alerten que segons el planejament vigent, el més preocupant és que l'hotel podria tenir fins a tres plantes. «Aquestes obres convertirien l'edifici nou i d'una planta força integrada en el paisatge, en un bloc de la mateixa alçada que la resta de l'hotel».L'Ajuntament ha explicat que el planejament vigent pendent de la revisió amb el nou POUM permet la construcció de planta baixa i dos, tot i que hi ha altres normatives que s'han de complir com el pla del sistema costaner.