Desenes de manters escridassen i planten cara un petit grup d'agents al passeig de Santa Margarida de Roses. La imatge és de la setmana passada i es mostra en un vídeo gravat per l'Associació de Comerciants de Santa Margarida, que es queixa que s'han de frenar abans per evitar que es converteixin en els propietaris de l'espai. Els agents que intentaven comissar mercaderia es van veure obligats a recular. La manca de mossos aquest estiu agreuja la situació per a la Policia Local.

Les imatges s'han reproduït més de noranta mil vegades i el vídeo l'han compartit més d'un miler de persones. Es va gravar a mitjans de la setmana passada quan mitja dotzena d'agents van patir la prepotència dels venedors. Uns quatre cents ocupen cada dia el passeig.

L'alcaldessa, Montse Mindan, ha explicat que els agents van muntar un cordó i van disposar-se a comissar el gènere d'un dels manters. «Va saltar el cordó policial i es va tirar a sobre dels policies per voler recuperar el seu gènere». «El van allunyar però els altres van venir a donar-li suport i la policia es va haver de tirar enrere», ha explicat l'alcaldessa. Van rebre cops de puny però no es van produir detencions.

L'actitud violenta s'ha produït en altres ocasions però aquest any és la primera vegada que passa.

L'Ajuntament considera que no és positiu que es produeixi una batalla en una zona tan turística, per la imatge i pel risc que genera.

En anteriors estius Guàrdia Civil, Mossos i Policia Local havien arribat a muntar operatius, fins i tot des del mar, per foragitar els top manta, la qual cosa havia generat moltes tensions.

Aquest estiu la manca d'agents per part de la resta de cossos ha deixat gairebé sols els policies locals. L'alcaldessa explica que quatre són permanentment al passeig. «Fan fins i tot el canvi de torn al passeig, evidentment no per evitar que venguin però sí per complicar-los la vida, passen moltes hores a la sorra i continuem confiscant gènere», assenyala.

Des de l'Ajuntament s'han pres nombroses mesures i esperaven que la creació d'una comissió en l'àmbit de Catalunya amb diferents organismes implicats ajudaria a trobar solucions. De moment no ha estat així.

Els propietaris de la zona

Els comerciants de la zona tenen la mateixa impotència. El president de l'Associació de comerciants, Ricardo Moraes, diu que s'ha agreujat i que els venedors «s'estan fent els propietaris» de la zona. Assegura que han llogat apartaments a primera línia de mar on guarden les mercaderies.

«S'han fet propietaris de Santa Margarida, perquè ningú els fa por, lloguen apartaments al costat de la platja, ho fan servir de campament base, arriben a pagar sis i set mil euros de lloguer», diu Moraes.

L'Associació ho està documentant perquè «el que volem és que comprenguin la problemàtica» i que «no es pot continuar així». Moraes entén que una vegada estan instal·lats a la zona és molt difícil fer-hi front, però això creuen que s'ha d'actuar abans. Hi afegeixen la problemàtica de la venda de droga i estan convençuts que comença a afectar el turisme.