El servei de neteja, recollida d'escombraries i deixalleria que substituirà l'actual Ecoserveis ja es troba en període de licitació. L'Ajuntament de Figueres ha obert la convocatòria per la qual s'adjudicarà, per als propers quatre anys, la neteja de la ciutat, amb un pressupost de licitació de 24.002.655,84 euros.

L'entitat adjudicatària agafarà el relleu de l'empresa mixta Ecoserveis, que finalitzarà aquesta tardor. El nou servei durarà inicialment quatre anys, prorrogables a sis, i representarà un salt qualitatiu en la neteja i recollida de residus a Figueres. L'obertura de pliques es preveu per al 31 de maig.

Se substituiran els contenidors fixos per mòbils, s'eliminaran els punts soterrats, s'incorporarà la fracció orgànica i s'augmentarà la freqüència de recollida de residus voluminosos.

Respecte a la neteja viària, ampliaran el personal, es renovarà la maquinària i s'incorporaran nous serveis com la neteja de carrers amb aigua i el fregat mecànic de voreres i la renovació de la xarxa de papereres.

Porta a porta en alguns barris

També s'ampliaran els molls de càrrega de la deixalleria municipal, que passaran de vuit a dotze, i obrirà més hores. S'aplicarà també el porta a porta en aquells barris de baixa densitat i s'implantarà un nou sistema de contenidors de càrrega lateral.

El servei tindrà un cost anual de 6 milions d'euros i s'encarregarà de la recollida de residus, la neteja viària i la deixalleria. La implantació del nou model serà gradual.

Fins ara, la recollida d'escombraries l'ha gestionat Ecoserveis, amb una concessió del 2002 i contracte per a 15 anys que es va prorrogar el 2016. El ple del passat 25 de gener va aprovar les bases del contracte d'aquest nou servei.

Segons l'Ajuntament, en els últims 15 anys la realitat de Figueres ha canviat i el servei ha quedat obsolet. La ciutat ha experimentat un important increment d'habitants, així com també de les zones urbanitzades.