13 de març de 2018
13.03.2018
Diari de Girona

Un projecte transfronterer protegirà la vaca de l'Albera que està en perill d'extinció

Ambdos països promouran la protecció i que es valori la raça com a producte . El projecte contempla altres propostes per a millorar la gestió ramadera i també el risc d'incendi forestal

13.03.2018 | 13:05
Imatges de vaques de l'Albera

Les administracions catalana i francesa treballen en un projecte conjunt per a protegir la vaca de l'Albera, autòctona d'aquesta zona i que està en perill d'extinció. El projecte es desenvoluparà entre el 2018 i el 2020.

El departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat demà a la presentació del projecte europeu de cooperació Alberapastur, un programa en què participen els dos països i que ha de servir per millorar la gestió ramadera i pastoral del massís transfronterer de l´Albera, a la vegada que preveu actuacions per a la prevenció dels incendis.

L´objectiu principal del projecte consistirà en promoure la protecció i valorització de la raça de la vaca de l´Albera actualment en perill d´extinció, així com l´aprofitament sostenible dels recursos forestals.

L´acte, que tindrà lloc a la Prefectura dels Pirineus Orientals a Perpinyà, comptarà també amb la intervenció del Cap de Fila del projecte, el Pays Pyrénées Méditerranée, de representants de la Cambra d´Agricultura dels Pirineus Orientals, així com de tècnics del Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, de l´IRTA, de la Universitat de Perpinyà i de l´Associació de Defensa de les Races Locals.

Des de la Generalitat han informat que es preveuen accions de suport a la gestió de les pastures promovent un millor coneixement de les activitats de cria del bestiar autòcton d´aquest massís i posant en marxa una cooperació perdurable entre ramaders d´ambdós països.

Prevenció d'incendis

El programa també emprendrà accions de suport silvopastoral i de prevenció d´incendis al massís de l´Albera, cap de Creus i zona dels Aspres. Algunes d´aquestes accions consistiran a identificar àrees de baixa càrrega de combustible pasturables, s´analitzaran les pastures existents a la zona i es provarà de millorar-les mitjançant estassades, rompudes, sembres i es mantindran les àrees estratègiques per a la prevenció d´incendis forestals amb bestiar, mitjançant contractes de manteniment amb ramaders.

Venda de carn de vaca

Un altre dels reptes del projecte serà posar en valor la carn de la vaca de l´Albera mitjançant un programa de millora, promovent la venda de circuit-curt, valoritzant la tasca dels productors i integrant aquestes accions en la promoció turística de l´espai.

El projecte Alberapastur, cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), s´emmarca en un pla més ampli, conegut com a Poctefa 2014-2020, que és l´acrònim del "Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra".

Es tracta d´un programa europeu de cooperació territorial creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre aquests tres països. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d'estratègies conjuntes.

De fet, el Poctefa 2014-2020 és ja la cinquena generació de projectes amb suport financer comunitari i cofinançament de projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d´ambdós costats dels Pirineus i de les zones litorals que participen en aquest Programa. El finançament de les accions de cooperació compta amb un retorn dels fons europeus.

La vaca de l'Albera és una raça de vaques pròpia de l'Albera que ha sobreviscut en temps de semillibertat durant molt de temps. És una vaca forta i resistent que es desplaça amb facilitat per terrenys accidentats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook