La Policia Nacional

La víctima de tràfic d'éssers humans havia estat obligada a exercir la prostitució a la localitat fronterera per pagar les despeses ocasionades a l'explotadora que l'acollia, segons informa la policia.

Actualment la jove treballava com a empleada de llar i feia també de cuidadora de la filla de la detinguda. Tot això ho feia sense contracte, sense cobrar res i a més, segons la policia estava en situació de gairebé exclavitud i sotmesa a un gran control. De fet, la víctima no podia sortir gairebé mai i vivia sota amenaces dirigides a ella i al seu fill.

Aquesta operació s'emmarca dins el Pla de la Policia Nacional contra el Tràfic d'Éssers Humans amb Fins d'Explotació Sexual, engegat el 2013, i que va donar lloc a la creació de la Brigada Central contra el Tràfic d'Éssers Humans, adscrita a la comissaria General d'Estrangeria i Fronteres de la Policia Nacional.

La víctima havia estat contractada quan estava embarassada com a empleada de llar per la detinguda, una dona amb nacionalitat espanyola i origen equatorià

La jove va ser obligada per aquesta a exercir la prostitució, un cop va tenir la criatura per sufragar les despeses que li ocasionava a l'altra dona acollir-la al seu domicili. Als tres mesos, la jove va començar a patir atacs d'ansietat, fet que va provocar que actualment treballés de nou com a assistenta domèstica i cuidadora de la filla de la seva explotadora sense contracte, sense sou cap i sotmesa a un gran control personal.

Oferta de feina a Internet

A partir d'informacions rebudes respecte a la possibilitat que una jove estava sent víctima de tràfic d'éssers humans a Empuriabrava, els investigadors van iniciar un operatiu per a la seva localització i comprovació de la denúncia.

El dispositiu policial va aconseguir que els agents s'entrevistessin amb la jove centreamericana, confirmant-que efectivament estava sent sotmesa a una situació de semi esclavitud i que havia estat obligada a exercir la prostitució durant tres mesos, contra la seva voluntat, per la dona que l'acollia a seu domicili.

Segons ha relatat, havia arribat a Espanya durant l'any 2016 a la recerca d'una vida millor. Després de realitzar diversos treballs esporàdics en la província, es va quedar embarassada fruit d'una breu relació sentimental.

A través d'Internet va contactar amb l'ara detinguda, qui li va oferir un precari ocupacióper fer tasques domèstiques en el seu domicili, en qualitat d'interna, a canvi de 500 euros mensuals, quantitat que només va cobrar el primer mes.

Amenaces i coaccions

Un cop va donar a llum a la seva filla, la dona la va pressionar perquè exercís la prostitució en un club de la Jonquera per guanyar diners per cobrir el seu manteniment i el del nadó.

Davant les reiterades negatives, l'amenaçava amb denunciar a la policia la seva situació administrativa irregular segons va relatar la víctima a la policia, cosa que segons li deia la detinguda, suposaria que la deportarien i li traurien la seva filla.

Durant els tres mesos que va ser obligada a exercir al club, la proxeneta la sotmetia a un estricte control i es quedava amb tots els diners dels serveis sexuals.

Atacs d'ansietat

Passat aquest temps la jove va començar a patir atacs d'ansietat, la qual cosa va provocar que els serveis disminuïssin. Per aquest motiu la seva explotadora la va recloure en el seu domicili perquè fes de nou tasques domèstiques i també com a cuidadora seva filla de tres anys. Tot això sense contracte i sense abonar-li cap quantitat econòmica.

Paral·lelament la jove víctima era sotmesa a un gran control de la seva vida, la dona no li permetia sortir al carrer llevat d'excepcions comptades i sota permanents amenaces cap a ella i el seu nadó.

La detinguda, a qui se li imputen presumptes delictes de tràfic d'éssers humans i contra els drets dels treballadors, va ser posada a disposició de l'autoritat judicial corresponent, que va decretar la seva posada en llibertat amb càrrecs a l'espera de judici.

La investigació ha estat desenvolupada per agents del Grup III de la UCRIF de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de Barcelona.

La Policia Nacional té la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'aquest tipus de delictes.