Mestre, periodista i activista cultural, Rafael Ramis i Romans (Figueres, 1880-1936) és en l'actualitat un figuerenc «molt desconegut i totalment oblidat», segons recull Joan Armangué en el seu bloc personal després d'anys d'investigació. Amb l'objectiu de treure Rafael Ramis de l'oblit, la biblioteca de Figueres ha organitzat una exposició del fons documental que ha rebut recentment.

L'equipament ha acceptat la donació del fons de Rafael Ramis i Romans, que inclou documentació generada i rebuda pel mestre, periodista, polític i activista cultural figuerenc. La donació l'ha feta la seva neta, Isabel Ramis Bardem, després d'haver estat en contacte amb Joan Armangué, que en els darrers anys ha treballat i difós la figura de Ramis.

El fons es compon de tres caixes que contenen documentació personal, documents vinculats a l'activitat professional, política i associativa de Rafael Ramis, correspondència i fotografies. La biblioteca s'ha encarregat d'inventariar i classificar el fons documental.

De fet, aquesta investigació ha culminat amb la publicació del llibre Rafael Ramis (1880-1936). Catalanista, republicà, socialista i maçó (Edicions Cal·lígraf, 2018), que es presentarà a Figueres el proper 21 d'octubre.

També inclou correspondència i fotografies. De tot el gruix documental, destaquen les cartes rebudes de personalitats de l'època com Josep Puig Pujades, Martí Vilanova, Josep Pla, Adi Enberg, Joaquim Pla Cargol, Ignasi Iglesias, Joaquim Cusí o Jaume Miravitllets, entre d'altres.

El fons estarà exposat al vestíbul de la biblioteca de Figueres fins al dissabte 27 d'octubre. La conformen tres vitrines, que mostra per mitjà de documents, correspondència i fotografies, cadascuna de les etapes vitals de Ramis: Figueres (1880-1923), París (1923-1930) i Barcelona (1930-1936).

La documentació s'afegeix a la resta de fons personals que ha rebut la biblioteca de Figueres al llarg de la seva història, entre els quals destaquen personatges rellevants de la història social i cultural de la ciutat com Carles Fages de Climent, Maria Àngels Anglada, Montserrat Vayreda, Llorenç Vives Buchaca, Carme Montoriol o Jaume Marici.