El grup municipal del PSC a Figueres acusa el govern municipal de «renunciar» a la titularitat de l'avinguda Salvador Dalí, l'antiga N-II. Els socialistes consideren que l'Ajuntament hi ha «renunciat» perquè podria tenir la competència sobre l'eix viari des del passat 1 d'agost de 2017, quan es va fer l'acte de cessió del giratori de la plaça del Sol. «A hores d'ara no s'ha fet res», diu el portaveu del grup, Pere Casellas.

L'Ajuntament, en canvi, defensa que encara s'està treballant per delimitar els serveis soterrats perquè quedi clara la responsabiliat de cadascuna de les parts. L'avinguda Salvador Dalí és la principal artèria viària que travessa el centre de Figueres

Per a Casellas, en canvi, el retard en el traspàs de la titularitat a mans municipals respon a «una actitud de manca de feina, desgovern i inacció que perjudica els ciutadans».

Considera que si la via fos gestionada per l'Ajuntament es podrien resoldre els «punts negres» de l'avinguda, com la cruïlla de l'avinguda amb el carrer Maria Àngels Anglada, Pere III i la pujada del Castell.

L'Estat es va compromotre a en l'acte d'inauguració de la rotonda a cedir la titularitat de la travessia urbana de l'N-IIa a l'Ajuntament. L'aleshores subdelegat de l'Estat a la província, Juan Manuel Sánchez-Bustamante (PP), assegurava que el compromís de Foment es mantenia inamovible i que instava l'Ajuntament que fes el primer pas: que el ple n'aprovés la sol·licitud.

Malgrat el canvi de color del govern estatal, el compromís es mantindiria i Casellas assegura que des del Govern espanyol se'ls assegura que «només han d'enviar una comunicació dient que es queden la titularitat». «Si fa falta un acord de ple no crec que l'Ajuntament tingui cap problema a aconseguir-lo», insisteix Casellas.

Previst en el pressupost del 2019

Per la seva banda, l'alcaldessa, Marta Felip, va explicar el passat mes de maig que els tècnics estaven treballant per delimitar els serveis soterrats. Fonts municipals asseguren que encara s'està fent aquesta delimitació tècnica, que un cop enllestida es podrà portar al ple.

L'Ajuntament insisteix que els tècnics d'urbanisme estan en contacte amb els seus homòlegs del Ministeri de Foment per poder desencallar aquesta reclamació històrica de la ciutat. A més, asseguren que s'està redactant una valoració econòmica per poder reflectir el cost del manteniment en el pressupost del 2019. La signatura es formalitzarà un cop s'enllesteixin tots aquests treballs.

L'avinguda Salvador Dalí és l'únic carrer que travessa la ciutat de Figueres d'un extrem a l'altre i, a més, és el més llarg que hi ha. És el tram de l'antiga carretera nacional de Barcelona a la Jonquera que es va inaugurar l'any 1951.

Aleshores no hi havia cap edificació en el nou vial, però a la dècada dels 70 va començar a edificar-se, tal con recolli en un article el cronista oficial de Figueres, Josep Maria Bernils.

Ara és la principal via en trama urbana de Figueres i per la qual transiten més vehicles.