L'Ajuntament de Castelló d'Empúries està ultimant la restauració-conservació de la part exterior de l'edifici de l'antic convent de Sant Agustí que els propietaris han cedit per quaranta anys. Els treballs han permès cobrir-lo i tenir a punt el conjunt de l'edifici. Faltarà la part interior. L'edifici es vol destinar a equipament cultural.

Les obres de restauració van començar fa poc més d'un any finançades en un 60% per la Diputació de Girona i després de l'acord amb els propietaris de l'immoble a través d'un conveni de cessió el març del 2017.

L'edifici estava totalment descobert per la part superior i una part important dels treballs han consistit en refer-lo.

El projecte ha anat a càrrec dels departaments d'Urbanimse i de Patrimoni Històric de l'Ajuntament. La primera fase va consistir en la neteja, retirada de brutícia i runa acumulada durant els anys. Ha continuat amb l'enderroc de l'antiga coberta, de reforç estructural i de la realització de la nova coberta de l'antiga església del convent de Sant Agustí, que és la part en pitjor estat de conservació de tot l'immoble.

La setmana passada es va portar a terme una visita a les obres de restauració.

En aquest moment s'està treballant en acabar el sostre, posar les teules i tapar-lo per disposar de tot l'edifici cobert. En una fase posterior s'haurà d'intervenir a l'interior abans de poder-se utilitzar com a equipament cultural.

A banda de la importància històrica permetrà donar-li un ús públic. Està previst que es converteixi en un espai complementari i sala d'exposició arqueològica del Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV (MHMCE), de Castelló d'Empúries, i podrà ser utilitzat al llarg de l'any, especialment durant la temporada turística i per als principals esdeveniments culturals de l'any.

Destrucció del primitiu convent

El convent de Sant Agustí data de la segona meitat del segle XVII i principis del XVIII. Està inclòs al catàleg d'edificis històrics i béns immobles d'alt valor patrimonial i històric del Pla Especial del Centre Històric (PECH) de l'Ajuntament.

La destrucció l'any 1654 del primitiu convent medieval de Santa Magdalena (dels monjos de l'orde religiós de Sant Agustí) d'extramurs, del segle XIII i situat al barri de Sant Llàtzer, va obligar els monjos agustinians de Castelló a reconstruir-lo a l'interior de la vila, al mateix emplaçament on es troben uns túnels subterranis d'una certa antiguitat.

La ubicació de l'actual edifici del carrer Calabró coincideix amb el centre del puig Mercadal, una de les primeres àrees de població de Castelló. Al segle XIX va passar a mans privades.