L'empresari hoteler figuerenc Lluís Duran Simón va morir ahir al matí als 77 anys a causa d'una llarga malaltia. Lluís Duran ha estat durant dècades al capdavant de l'hotel Duran, tota una institució en el sector a Figueres. Fundat el 1910 per Joan Duran i Teresa Camps a partir de l'antiga fonda Ca la Teta, l'hotel Duran es va convertir en una referència turística i gastronòmica al centre de Figueres, gràcies a la passió de diferents generacions de la família.

El Celler de Ca la Teta va ser l'inici del que és avui en dia l'hotel Duran, al carrer Lasauca de Figueres. Lluís Duran i Camps -pare de Lluís Duran i Simón- va portar a Figueres moltes de les tècniques i productes que havia conegut a França, obrint un camí que va continuar el seu fill Lluís Duran i Simón, que es va formar a Suïssa.Una de les fites del negoci va arribar l'abril de 1974, quan sota la direcció de Joan Duran a la cuina, van convertir-se (juntament amb el Motel Empordà) en els primers restaurants de l'Estat en obtenir l'estrella Michelin.

L'establiment mantindria l'estrella fins al 1988, i no per la pèrdua de qualitat de la cuina.

Des que es va saber la notícia de la seva defunció, moltes van ser les mostres de condol a la família destacant la seva trajectòria. «El recordaré com un excel·lent amfitrió d'una qualitat humana impressionant», deia l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

La figura de Lluís Duran ha sigut un dels puntals clau per fer de Figueres un referent gastronòmic. «El que ha fet aquesta família per la nostra cuina, per renovar-la a través de tres generacions i per donar a conèixer la ciutat i la comarca és el que cal recordar i agrair en la seva memòria», va dir el periodista Josep Maria Bernils.

En aquesta mateixa línia, l'exalcalde Joan Armangué es va destacar la capacitat per donar continuïtat al negoci familiar i mantenir alhora la identitat de l'establiment: «Amb la mort de Lluís Duran desapareix una generació dels Duran, una nissaga d'hotelers i retauradors que van convertir l'hotel Duran en un espai emblemàtic amb un important pòsit cultural».

Freqüentat per Dalí

I és que el restaurant Duran era un dels establiments preferits del pintor Salvador Dalí, que acostumava a organitzar àpats en un espai de l'establiment anomenat El celler de Ca la Teta, que encara avui es conserva. Però com Dalí, el restaurant Duran té «una clientela fidel que sap que aquí sempre trobarà un nivell de qualitat. Som un d'aquells restaurants de tota la vida, que sempre mantenen aquest nivell, i que gràcies a això fidelitzen els clients i n'aconsegueixen de nous gràcies al boca-orella», explicava fa quatre anys Ramon Duran, repersentant de la quarta generació familiar al capdavant del negoci a Diari de Girona.

En aquell reportatge parlava també la darrera reforma que s'havia fet a l'establiment, així com l'excel·lent posicionament que han aconseguit a les principals centrals de reserves per internet. I amb el mateix orgull relatava la història de la nissaga familiar, que va començar amb el seu avi, que es va formar a França i que va fer molta escola al restaurant Duran: «Hi va treballar durant 14 anys el senyor Mercader abans d'obrir el Motel», explica com a exemple.

Els germans Ramon i Lluïsa Duran, formats en hostaleria a Sant Pol i a Barcelona, són els que porten tant el restaurant com l'hotel.

Després que el Duran aconseguís l'estrella Michelin han estat una trentena els restaurants de les comarques gironines que han obtingut el reconeixement, però el Duran sempre podrà exhibir amb orgull el paper com a pioner de l'alta cuina. El funeral en la memòria del propietari de l'hotel Duran de Figueres se celebrarà divendres a les 4 de la tarda a la parròquia de Sant Pere de la capital altempordanesa.