Treure de l'oblit el drama dels refugiats és l'objectiu que s'ha marcat el cau Agrupament Escolta i Guia Sant Pere de Figueres amb l'organització de les jornades de sensibilització sobre les persones migrants. El projecte «En parlem prou, de les persones refugiades?» busca crear un espai de sensibilització i reflexió a la ciutat amb activitats pensades per a tots els públics, però sobretot dirigides a conscienciar els més joves.

La iniciativa s'emmarca en el projecte de l'Embarraca't 2019, que recupera el retorn social com un dels requisits perquè les entitats disposin d'un estand. La regidora de Joventut, Núria Galimany, ha recuperat un requisit que s'havia de començar a implementar el 2017 però que es va veure truncat pel trencament del govern.

El retorn social és un dels eixos principals de l'Embarraca't d'enguany, i és que els beneficis obtinguts per cada entitat hauran d'anar destinats a projectes socials i que tenen un retorn per Figueres o la comarca.

«El fenomen migratori sembla que hagi quedat pràcticament oblidat i ha deixat d'estar a l'ordre del dia», explica la Maria Paltré, una de les caps de l'agrupament. Aquest és el motiu pel qual van escollir aquesta temàtica de retorn social. Durant aquest dissabte s'han organitzat diverses activitats orientades a sensibilitzar el públic entorn de la crisi dels refugiats.

El dissabre 30 de març ja van organitzar una primera sessió amb l'entitat Girona Acull i el projecte va culminar ahir amb la ponència de l'entitat Open Cultural Center, creada el 2016 per voluntaris que es van organitzar per col·laborar en els campaments de refugiats d'Idomeni (Grècia).

A més, durant aquests dies la Rambla de Figueres ha acollit una exposició-denúncia amb l'objectiu de contribuir a la reflexió sobre els drets humans «com a base per construir un futur, just, digne i inclusiu».

L'Agrupament Escolta i Guia Sant Pere és una entitat educativa sense ànim de lucre i voluntària fundada l'any 1952 a Figueres i que s'adreça a infants i joves. Forma part de la Demarcació de Girona de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i basa la seva proposta pedagògica en el mètode escolta, que permet que els infants i joves esdevinguin protagonistes del seu propi creixement, apostant per l'enriquiment en valors com el treball en equip, la solidaritat, el respecte i la tolerància. L'integren 117 persones, entre caps i minyons.