L'equip de govern de Figueres vol complementar la Guàrdia Urbana amb la creació d'un cos de vigilants municipals que vetllin pel compliment de les ordenances per combatre l'incivisme. L'alcaldessa, Agnès Lladó, assegura que estan treballant per reforçar l'actual plantilla del cos, que compta amb 70 efectius, i que ja han iniciat els tràmits per poder-ne incorporar set més l'any que ve.

Malgrat això, admet que el nombre d'agents no compleix amb la ràtio que hauria de tenir una ciutat de gairebé 47.000 habitants i que calen noves mesures. Lladó diu que els vigilants municipals, que molt probablement es contractaran a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), seran una figura de suport i que l'objectiu és que ajudin els agents a fer un control més exhaustiu del compliment de les ordenances.

En aquest sentit, assegura que també preveuen «reforçar en l'àmbit administratiu i jurídic» els serveis que s'encarreguen de cobrar les sancions quan hi ha una denúncia. Tot i això, la voluntat de l'actual govern (ERC, PSC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres) és continuar incrementant la plantilla de la Guàrdia Urbana però, paral·lelament, estan estudiant altres mesures com la dels vigilants municipals.

Aquesta figura no és nova i ja en disposen diversos municipis petits. L'objectiu és que complementin la tasca que fa la policia, sobretot en l'àmbit de les ordenances.

«La ciutat té un greu problema d'incivisme perquè les ordenances no es compleixen i hi ha una certa sensació d'impunitat, de ciutat sense llei», insisteix Lladó.

L'alcaldessa assegura que la Guàrdia Urbana fa molt bé la seva feina i que ha tramitat moltes denúncies per incompliments però que moltes no s'han acabat tirant endavant. «Ens hem trobat aquesta situació i per això també tenim previst reforçar-ho en el camp administratiu i jurídic», afirma Lladó. «Volem que les sancions arribin a bon port i s'executin», insisteix. Pel que fa a la sensació d'inseguretat, Lladó admet que està present a la ciutat però diu que les estadístiques i les dades ho rebaten. «Estem a nivells semblants als d'altres ciutats», assegura.

De les 142 denúncies d'infraccions registrades en el pla de xoc contra l'incivisme de l'anterior govern, només se'n van tramitar 70, de les quals tan sols 18 van culminar el procés (el 12%), segons va anunciar el govern el passat 10 de juliol.

En aquest sentit i preguntada sobre la possibilitat de recuperar la figura del policia de barri, l'alcaldessa de Figueres diu que estan estudiant «la millor manera d'arribar a tot» i admet que quan es va implementar fa anys va «funcionar molt bé».