La DO Empordà ha començat la verema del 2019, que s'allargarà fins al pròxim mes d'octubre. Tot i que depèn de la zona i de la varietat, la verema s'ha iniciat en general en les dates tradicionals, és a dir, entre mitjans i finals d’agost. La collita ha arrencat amb una qualitat del vi «excel·lent» afavorida per la climatologia d’enguany, i les previsions de la DO Empordà apunten que la producció d'enguany serà lleugerament superior a la mitjana de la denominació, d'uns 60.000 hectolitres anuals.

Les dades de producció definitives no es coneixeran fins a finals d'octubre, ja que les condicions meteorològiques de les pròximes setmanes marcaran l'evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2019.

És precisament aquesta qualitat «excel·lent» del raïm el que ajudarà a tenir vins amb «més aromes i gustos més intensos», segons el president de la Comissió de Promoció del Consell Regulador de la DO Empordà, Toni Roig, en declaracions a l’ACN.

Les abundants pluges de la primavera i les altes temperatures d’aquest estiu han propiciat una excel·lent maduració del raïm en una campanya que s’ha caracteritzat per la manca de fenòmens meteorològics o sanitaris que hagin afectat negativament les vi­nyes. Segons apunten des del consell regulador, les onades de calor dels darrers mesos han tingut una afectació mínima a les vinyes de l’Empordà. La majoria de plantes de la denominació no han patit estrès hídric per manca d’aigua. Les intermitents pluges dels mesos de juliol i agost han facilitat una maduració esglaonada del raïm.

Així, l’estat de les vinyes és excel·lent a causa de la favorable climatologia de la campanya, que està permetent arribar a la verema amb el 100% del fruit sa i una graduació i acidesa òptimes.

Les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit, són les primeres que es colliran. El gruix de la producció es veremarà durant el mes de setembre.

6 milions d’ampolles

La Denominació d’Origen Empordà ven anualment prop de 6 milions d’ampolles. Concretament el 2018 es van vendre un total de 5.939.296 ampolles a tot el món, una xifra que representa un increment del 6% respecte a l’any anterior amb un augment especialment significatiu a Catalunya, amb un 9%.