Recta final en les obres d'accessibilitat de l'entorn de la plaça de l'Estació de Figueres. Els treballs estaven aturats des de l'octubre del 2018, quan els operaris es van topar amb el refugi antiaeri de la Guerra Civil. El vial que transcorre per davant de l'estació de tren ja s'ha pavimentat i reobert al trànsit, la vorera s'ha refet i properament es taparà l'accés del refugi més proper a l'estació. La previsió és que l'espai sigui visitable i s'hi accedeixi per unes escales des de la plaça.

Els treballs es van poder reprendre aquest estiu un cop modificada l'obra inicialment prevista. «Anem acabant coses que es van aprovar amb el consens de tothom però que no s'havien executat en el temps que tocava. Estem contents», deia el vicealcalde, Pere Casellas, a les xarxes socials, en relació amb l'estat avançat de les obres.

Canvis en el projecte

La descoberta va obligar a adaptar els treballs per la conservació i futura museïtzació de l'espai, i els canvis consistien a buidar les terres de l'interior del refugi així com restaurar la volta abans de cobrir-lo amb una llosa armada que en garanteixi la protecció i l'estabilitat del paviment de la via.

També es va rectificar l'amplada de la vorera per encabir les escales de l'accés est del refugi així com la construcció d'un passadís que permeti en un futur reubicar un segon accés des de la plaça de l'Estació. El refugi es deixarà tancat i segur a l'espera del projecte de museïtzació. Les escales del refugi i l'inici de la volta encara són visibles, però aviat el búnquer serà tapat.

La mobilitat a la zona, però, ha començat a recuperar la normalitat després de gairebé un any sense poder circular-hi.