Castelló d'Empúries ha reprès les excavacions arqueològiques a l'entorn de la Basílica de Santa Maria. Els treballs, al solar nord, tenen per objectiu continuar les anteriors campanyes arqueològiques realitzades en aquest mateix jaciment els anys 2006, 2017 i 2018 en el marc del projecte de recerca històrica sobre els orígens de la vila.

Els treballs arqueològics, dirifits per Anna Maria Puig Grissenberger, tenen lloc al jaciment situat a l'aparcament de vehicles de terra ubicat al costat nord de la Basílica de Santa Maria, just a la base del campanar principal i de la capella de la Sang de la Basílica, a l'antiga necròpolis altmedieval on s'han localitzat fins ara diverses restes i sepultures dels antics enterraments, que daten de mitjans del segle VIII i principis del segle IX dC.

L'actuació promoguda pel Museu d'Història Medieval de Castelló d'Empúries, del Departament de Patrimoni Històric i Museus de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, pretén aprofundir i completar els treballs de recerca històrica sobre el poblament altmedieval de Castelló d'Empúries en el marc del projecte quadriennal de recerca històrica 2018-2021 sobre la fundació de la parròquia.

Les excavacions de 2017 i 2018 també van permetre localitzar estructures d'aquest antic temple, del romànic i unes sitges posteriors que es van construir a sobre d'aquest espai i on es guardaven cereals.

Mentre durin les obres, l'estacionament de vehicles en aquest espai ha quedat condicionat durant tota la setmana als treballs de l'excavació arqueològica. La intervenció està motivada també per les obres de condicionament i arranjament de la plaça situat en aquest espai al costat nord de la Basílica de Santa Maria.