Figueres prepara una trentena d'actes per commemorar el mil·lenari de l'Església de Sant Pere. La parròquia apareix per primer vegada en un documentat datat del 13 d'octubre del 1020 i per celebrar l'efemèrida la ciutat prepara un programa de conferències, visites guiades i activitats per posar en valor l'històric edifici.

"El document demostra que abans del 1020 ja existia alguna comunitat a la ciutat i que tenim unes arrels profundes que venen de lluny" ha explicat mossèn Miquel Àngel Ferrés. Els actes pretenen "recollir el llegat dels avantpassats" i aprofundir en la història de la parròquia més enllà de la seva vessant religiosa.

Precisament el primer dels actes serà una conferència sobre l'aportació de la parròquia en la cohesió social de la ciutat a nivell sanitari, social i educatiu. Serà el 4 de novembre al Cercle Sport a càrrec de Joan Armangué. En els actes també hi participa el Foment de la Sardana, que estranarà una sardana en motiu del centenari, i l'Associació de guies turístics de la ciutat, que organitzarà visites guiades que per primera vegada permetran pujar al campanar de Sant Pere.

Els actes tenen el suport de l'Ajuntament de Figueres. L'alcaldessa Agnès Lladó ha destacat el caràcter cívic dels actes commemoratius i el valor històric de l'església per a la ciutat. "Forma part de l'skyline figuerenc i té un important valor per la ciutat i la comarca", assegura.

A més, el mil·lenari també tindrà un paper destacat en la festa de Sant Pere i les de la Santa Creu.