Figueres prepara una trentena d'actes per commemorar el mil·lenari de l'església de Sant Pere. La parròquia apareix per primera vegada en un documentat datat del 13 d'octubre del 1020 i per celebrar l'efemèride la ciutat prepara un programa de conferències, visites guiades i activitats per posar en valor l'històric edifici i que ahir van presentar.

«El document demostra que abans del 1020 ja existia alguna comunitat a la ciutat i que tenim unes arrels profundes que venen de lluny», va explicar mossèn Miquel Àngel Ferrés. Els actes pretenen «recollir el llegat dels avantpassats» i aprofundir en la història de la parròquia més enllà de la seva vessant religiosa. També es prepara una exposició amb fotografies que aportin els veïns de la ciutat.

Precisament el primer dels actes serà una conferència sobre l'aportació de la parròquia en la cohesió social de la ciutat en l'àmbit sanitari, social i educatiu. Serà el 4 de novembre al Cercle Sport a càrrec de Joan Armangué.

En els actes programants també hi participa el Foment de la Sardana, que estranarà una sardana amb motiu del centenari, i l'Associació de guies turístics de la ciutat, que organitzarà visites guiades que permetran pujar per primera vegada al campanar de Sant Pere.

Els actes tenen el suport de l'Ajuntament. L'alcaldessa Agnès Lladó va destacar el caràcter cívic i el valor històric de l'església per a la ciutat. «Forma part de l'skyline figuerenc i té un important valor per la ciutat i la comarca», va assegurar. A més, el mil·lenari tindrà un paper destacat en la festa de Sant Pere i de la Santa Creu.