La rehabilitació de l'antic convent de Sant Agustí (s. XVII-XVIII) de Castelló d'Empúries ha posat al descobert dues criptes que contenen restes òssies. Les excavacions s'emmarquen en els treballs de rehabilitació de l'antic convent per convertir-lo en equipament cultural. Paral·lelament a les tasques arqueològiques, es realitzarà un estudi paleontològic d'aquestes restes humans trobades a l'interior dels ossaris. L'Ajuntament disposarà de l'immoble en els propers 40 anys, a través d'una cessió amb la propietat.

A més de les dues criptes, també s'han s'ha realitzat un estudi dels túnels subterranis anteriors al convent: un de grans dimensions, així com un altre situat sota la paret del costat nord de l'antiga església del convent.

L'objectiu final del projecte és aconseguir que l'antiga església del convent, l'espai rehabilitat i estudiat arqueològicament, esdevingui un espai visitable i una sala d'activitats culturals (conferències, presentacions de llibres, exposicions, concerts musicals), com a equipament complementari i sala d'actes del Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó.

L'actual immoble del convent de Sant Agustí està catalogat i inclòs en el Pla Especial del Centre Històric de Castelló d'Empúries. Va ser construït en època moderna en substitució de l'antic convent, d'època medieval i que datava del segle XIII, situat fora dels murs de la vila comtal.

L'origen

La destrucció del primitiu edifici durant els segles XVII i XVIII a causa de les guerres i les invasions franceses de l'Empordà, especialment el setge francès de l'any 1655, va provocar el trasllat dels monjos agustinians a dins la ciutat emmurallada. Va ser aleshores quan es va construir l'actual convent, situat al punt més alt del puig Mercadal.

L'edifici, que conserva el campanar, dependències i l'antiga església del convent, és un immoble ampli i d'un alt valor patrimonial de la vila. A més dels ossaris i del túnel subterrani, destaquen les restes de les pintures d'estil i del període neoclàssic de l'interior de l'església del segle XVIII.

La intervenció arqueològica està promoguda pel Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, del Departament de Patrimoni Històric i Museus de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, i està dirigida per l'arqueòloga Anna Maria Puig Griessenberger, Doctora en Història, amb la col·laboració de la paleontòloga Bibiana Puig.