Castelló d'Empúries disposarà de deu pisos de lloguer social. Són insuficients per cobrir l'alta demanda però ja es treballa en mesures per tenir més pisos de lloguer a preus assequibles. Aquesta desena els ha comprat el Patronat Santa Creu de la Selva de Girona al carrer Monturiol. Ajuntament i entitat estan negociant a quin preu es lloguen. D'altra banda, l'Ajuntament espera impulsar el 2020 una radiografia dels habitatges buits a la població per poder engegar polítiques socials que permetin disposar de més lloguer assequible.

La població té un gran parc d'habitatges però, com molts altres municipis turístics, necessita habitatges a preus assequibles. La situació s'arrossega des de fa anys.

Als nous pisos de lloguer hi podran accedir les persones empadronades al municipi com a mínim des de fa tres anys. Els habitatges són nous, d'entre 60 i 70 m2, amb dues habitacions i plaça de pàrquing.

Segons ha informat l'Ajuntament, a banda d'estar empadronat al municipi, s'hauran de complir uns requisits. Per exemple, hauran de tenir uns ingressos mínims de 850 euros nets mensuals, preferiblement tenir un contracte indefinit i no ser propietari d'un altre habitatge.

Malgrat que serà la Fundació qui decidirià quines seran les persones adjudicatàries d'aquests immobles, la Fundació i el Departament d'Habitatge de l'Ajuntament es coordinen per facilitar-ne l'accés a joves menors de 35 anys, famílies monoparentals o persones grans de més de 65 anys, entre d'altres. Segons fonts municipals, s'està negociant el preu al qual es posaran a lloguer.

Una fundació privada

El Patronat Santa Creu és una fundació privada sense ànim de lucre que la Generalitat de Catalunya ha homologat com a promotor social d'habitatges i que contribueix des de l'any 1957 a fer efectiu el dret dels ciutadans a un habitatge digne i assequible econòmicament.

L'Ajuntament de Castelló posarà en marxa iniciatives per poder incrementar el parc d'habitatge de lloguer. Segons les fonts municipals, està previst fer una diagnosi del parc d'habitatges buits per poder saber qui són els propietaris dels habitatges i incentivar-los a llogar. Castelló d'Empúries havia tingut una oficina d'habitatge des d'on gestionava una borsa amb habitatges que els propietaris posaven a disposició perquè es lloguessin. En aquest moment el servei està derivat al Consell Comarcal de l'Alt Empordà, que té una borsa comarcal. Des de Castelló constaten, però, que «la demanda sempre és més alta que l'oferta».

L'Ajuntament es planteja aquest any poder recuperar la gestió del servei directament.