16 de gener de 2020
16.01.2020

Estudiaran al Parc Natural de Cap de Creus plans d'adaptació al canvi climàtic

El projecte que es porta a terme a set àrees protegides de la Mediterrània preveu prevenir la pèrdua de biodiversitat

16.01.2020 | 12:43
Una imatge del Parc Natural de Cap de Creus

La comunitat científica aplicarà al Parc Natural de Cap de Creus estratègies, plans d'acció, per adaptar-se al canvi climàtic i evitar la pèrdua de biodiversitat.

El projecte europeu INTERREG MPA Engage es porta a terme a set àrees marines de la Mediterrània i s'allargarà fins al juny del 2022.

Els científics preveuen implicar el sector pesquer, el d'activitats de busseig recreatiu i la col·laboració de la ciutadania.

El projecte el lidera l'Institut de les Ciències del Mar (CISC) amb l'objectiu de portar a terme plans d'acció a tota la Mediterrània que permetin l'adaptació als impactes que genera el canvi climàtic.

Els plans d'acció pretenen reforçar les àrees protegides com una eina clau per tal de prevenir la pèrdua de biodiversitat i mantenir el bon estat d'aquests valuosos ecosistemes.

El Parc Natural de Cap de Creus és una d'aquestes set àrees. Té una superficie terrestre de 8.769,5 ha i la seva àrea marina. Ha estat escollit a Europa per aplicar les estratègies d'adaptació al canvi climàtic. Treballarà aprofitant eines de ciència ciutadana per tal d'implementar l'ús i el monitoreig d'indicadors de biodiversitat i canvi climàtic, aplicant les metodologies proposades i testades en d'altres àrees marines protegides.

A banda de cap de Creus, també es faran plans d'adaptació al canvi climàtic a l'espai Natura 2000 del Baix Empordà.

El projecte compta amb un pressupost de 3,05 milions d'euros. Els darrers dos dies representants dels països socis del projecte s'han reunit a Barcelona per donar el tret de sortida al projecte.

La resta de socis del projecte són: el govern de la Regió de Ligúria, l'Stazione Zoologica Anton Dohrn, la Polytechnic University of Marche i Future Oceans Lab (Universitat de Vigo); els organismes de gestió de 7 àrees marines protegides (Catalunya, França, Itàlia, Croàcia, Albània i Grècia); MIO-ECSDE (Grècia); i Diving Alert Network (Malta).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook